Thailand: 90 miljoner kronor för att spåra högförräderi på nätet
Thailands kung Bhumibol Adulyadej vinkar från sin rullstol i Bangkok på sin 84-årsdag den 5 december 2011. (Foto: Pairoj/AFP/Getty Images)


Thailand har beviljat en budget på motsvarande 90 miljoner kronor för att kunna spåra allt på internet som kan ha att göra med högförräderi (brott som kränker ett statsöverhuvud), eller information som är kritisk mot eller förolämpar landets monark, rapporterar Bangkok Post.

Vice premiärminister Chalerm Yubamrung sade att hans kommitté har fått i uppdrag att anskaffa utrustning som ska ”användas för att skaffa information om nätkommunikation” som kan användas som bevis, enligt tidningen. Han fick också i uppdrag att stoppa webbsidor som är kritiska mot kungen.

Kung Bhumibol Adulyadej är högt vördad i Thailand och många betraktar honom som halvgudomlig.

Thailandsfödde amerikanen Joe Gordon dömdes den 8 december till två och ett halvt års fängelse för att ha spridit information riktad mot kungen på internet. Den 55-årige Gordon laddade upp informationen på sin blogg från Colorado.

Efter Thailands beslut att sätta Gordon i fängelse uttryckte FN farhågor rörande den lag som gör det förbjudet att förolämpa kungen.

– Sådana hårda brottspåföljder är varken nödvändiga eller proportionella och bryter mot Thailands skyldigheter när det gäller mänskliga rättigheter, sade Ravina Shamdasani, talesperson för FN.

Översatt från engelska