Terrormisstänkt avskriven från misstankar
Säpo ska hålla kompletterande förhör för att kunna avfärda attentatsplanering mot Sverige. (Foto: Säkerhetspolisen)


Den 22-årige irakiern från flyktingboendet i Boliden är frisläppt och friad från alla misstankar om terrorbrott, detta efter att ha varit den mest jagade personen i Sverige.

Åklagaren fattade på söndagen beslutet att den man som varit anhållen misstänkt för förberedelse till terroristbrott ska släppas och inga misstankar kvarstår mot honom, skriver Säkerhetspolisen (Säpo) på sin hemsida.

Den tidigare anhållne personen har erbjudits stöd i samverkan med andra myndigheter. Förundersökningen fortsätter emellertid och Säpo vill ”kunna gå till botten och helt kunna avfärda ursprungsinformationen”.

På onsdagen i förra veckan höjde Säpo säkerhetshotet till den näst högsta nivån och säger att hotnivån Sverige fortfarande ”ligger kvar oförändrad på hög nivå”.

Säkerhetspolisen har fått omfattande kritik för utredningen av den terrormisstänkte 22-åringen. Kritiska röster har höjts mot att medierna har publicerat namn och bild på den misstänkte.

Publicistklubbens ordförande, Björn Häger, tror att det kommer att bli en diskussion om hur tidigt medierna ”gripits av hysteri baserat på vad Säpo sagt och inte förhållit oss självständiga” när det gäller bild- och namnpublicering, säger han till DN.se

Thomas Olsson, advokat, som tidigare haft terrormisstänkta klienter, är starkt kritisk till Säpo:s agerande. Han säger till Sveriges Radio att det material som Säpo hade tillgång till ”var inte mer besvärande än att det räckte med att ställa några frågor för att reda ut missförstånden”.

Polis i Sverige och Norge jagar terrormisstänkt