Tekniska framsteg tar livet på nätet till nya nivåer
eFairJob utlovar dem som söker jobb ett helt nytt sätt att interagera med arbetsgivarna. Den virtuella arbetsmarknaden ger användarna möjlighet att kommunicera med potentiella arbetsgivare på ett komfortabelt sätt vid sina egna hemdatorer. (eFairJob)


I dagens samhälle med höga bandbredder, nedladdning och interaktiva program förändras tekniken fortare än vi kan lära oss använda den.

Trots att vissa oroar sig över att vi offrar mänskliga relationer för e-post och Facebook är det svårt att förneka den oemotståndliga bekvämlighet som dessa kommunikationssätt förser oss med.

En titt på staden Nanaimo på Vancouver Island visar varför – och med hjälp av tekniken kan man ta den titten från vilken plats som helst i världen.

Tack vare Google Earth, Googles kostnadsfria nedladdningsbara program som interagerar med företagets omfattande databank med kartinformation online, kan Nanaimo observeras på nära håll och med fler informationslager än någon annan stad i världen.

Genom att bara se på de flygfoton som staden har gett till Google är det möjligt att se vilka slags bilar folk kör. Men det är gamla nyheter – många städer har samma sak.

De senaste 20 åren har Nanaimo digitaliserat stadens information, alltifrån var avloppsrören är belägna till var det högsta hotellet ligger. Nu läggs den informationen ut online via Google och allt kan erhållas med ett musklick.

Med Google Earth förvandlas informationen till tredimensionella byggnader och virtuella rundturer. När en ambulans gasar på i Nanaimo behöver inte invånarna springa fram till fönstren för att se vart den är på väg. De kan gå in på datorn och få en bild på platsen.

Detta är möjligt eftersom all information skickas ögonblickligen till internet genom samma funktion som låter webbsurfare få veta när deras favorittidning lägger ut en ny artikel.

Användarna kan inte i realtid se bilder av det som händer, men en liten blå sektion på kartan berättar för dem vart den där lastbilen eller ambulansen just körde.

Om exploatörer vill bygga ett mindre industriområde nära vattnet och avloppsrör nära en djuphamn och vara säkra på att de har korrekt zonindelning, då behöver de inte göra en massa besök i stadshuset – de kan bara använda Google.

Per Kristensen, teknikchef i Nanaimo, säger att staden inte spenderar en förmögenhet för att bli ledande när det gäller tillgänglighet med Google, utan att man bara använder de redskap som redan finns.

– Det är inget nytt eller unikt. Vi bygger bara på det.

Till dags dato har staden försett Google med fler än 200 informationslager. Vid en stundande uppdatering kommer alla gravplatser på stadens kyrkogård läggas till. Släktforskare kommer att kunna spåra familjeträdet ända till en familjemedlems slutliga viloplats, samt besöka den med hjälp av högupplösta flygbilder.

– Det var relativt enkelt att göra. De tekniska verktygen idag gör det möjligt för oss att skapa en del kul saker utan en massa arbete, säger Kristensen.

Kristensen säger att allt handlar om att göra informationen mer lättillgänglig för allmänheten och att de inte skulle göra det om inte lokalinvånarna var hjälpta av det. De hoppas också dra till sig fler turister.

Tvärs över landet i Montreal har ett annat företag också siktet inställt på att göra information mer tillgänglig men på ett helt annat sätt.

Det kallas eFairJob, en virtuell jobbmässa som hölls 17-28 mars och som sammanför arbetsgivare och personal i en dataspelsliknande miljö.

I konceptet utlovas de arbetssökande ett helt nytt sätt att kommunicera med arbetsgivarna. Användarna kan söka i ett virtuellt rum som ser ut ungefär som en verklig mässa. De hittar en monter med en arbetsgivare de är intresserade av och ”går fram” genom att klicka på montern. De kan sedan chatta med en representant för företaget och ge dem det CV de skickade in när de gick in på webbplatsen.

Att Googla på Nanaimo och att besöka en virtuell jobbmässa är olika slags upplevelser, men båda handlar om att kommunicera information. Nanaimos initiativ med Google gör det möjligt för användarna att kommunicera med staden för att få sådan information som de tidigare var tvungna att efterfråga på plats. Den virtuella jobbmässan låter användarna kommunicera med potentiella arbetsgivare bekvämt och enkelt från sin hemdator.

Mary Sanseverino, professor i datorvetenskap på University of Victoria, säger att de tekniker som kommer upp till ytan är de som förbättrar människors kommunikation.

– Det är det som människor vill göra med tekniken, säger hon.

Sanseverino tar upp webbsajter som YouTube, MySpace, Flickr och Facebook som exempel. Hon säger att när nya tekniker gör det möjligt för oss att kommunicera bättre så snappas det snabbt upp. Facebooks snabba framsteg som utmanare till MySpace, den regerande kungen inom socialt nätverksskapande webbsidor, är ett utmärkt exempel.

Varje ny teknik förbättrar kommunikationen vilket gör det möjligt för vanliga datoranvändare att göra det som bara teknikfreak kunde göra tidigare. Exempelvis att ladda upp foton med tillhörande beskrivningar och lägga ut dem på nätet. Eller att göra personliga hemsidor kompletta med videodagböcker och bilder från en middagsbjudning kvällen innan.

– Folk gör saker inom alla dessa tekniker som för fem år sedan skulle ha varit mycket svårt att göra.

Baksidan är att människor blir uppbundna vid sina datorer. Sanseverino citerar komikern Ron James som beskriver det som att ”suga på en spene från Mac och internet”.

– Vi blir väldigt fästa vid vår teknik trots att tekniken är mobil, säger Sanseverino och tillägger att resultatet märks när man ger sig ut på vandring och hittar andra vandrare som går och skriver på sina mobila internetapparater.

– Är det verkligen något bra? Kanske är det jättebra i vissa fall men i andra fall kanske det är alltför bindande.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-3-19/67823.html