Taxiförarstrejk i Kina mörklagd
Taxiförare i Kina har genomfört strejker för att protestera mot taxiföretagens utsugning. (Foto: AFP)


Kina har blockerat internetartiklar och diskussioner för att dölja en pågående taxiförarstrejk i staden Yueyang i Hunanprovinsen.

Ett par dussin taxiförare parkerade den 10 april framför lokalregeringens kontor för att kräva en sänkning av taxibolagen avgifter. Myndigheterna brydde sig inte om deras protest, och nästa dag hade över 3000 förare anslutit sig till strejken. Runt klockan 20 på kvällen den 11 april hade elva personer gripits, bland annat med anklagelser om förstörelse av allmän egendom.

Nyheten om detta spred sig snabbt på internet, men myndigheterna blockerade snabbt alla relaterade artiklar. I cachen till en borttagen blogg återfanns skälen till varför förarna strejkade. Enligt bloggen var det främsta skälet att förarna inte har råd att betala det taxibolagen kräver av dem för att få använda bilarna. Enligt bloggen tjänar en taxiförare i snitt bara 96 yuan om dagen och de måste även gå till att betala för underhåll och reparationer av bilen. Förarna kan inte heller bryta kontraktet utan att drabbas av höga böter.

Enligt bloggen har situationen försämrats på senare tid på grund av att taxipriserna på regeringens order sänkts och konkurrens från svarttaxi.

På grund av internetcensuren i Kina kan man inte hitta den här typen av bloggar i fastlandskina på sökmotorer som Google och Baidu.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/15301/