Tandkräm kan vara dåligt för tänder och tandkött
Vad borstar du tänderna med? I en bok, utgiven av professor Gerald F. Judd, framkommer att det inte nödvändigtvis är fluortandkräm tänderna behöver bäst. (Personen på bilden har inget samband med artikeln) (Foto: AFP/Greg Wood)


De flesta tandläkare skulle kunna gå i pension och vi skulle ändå ha perfekta tänder och tandkött, hävdar Dr Gerald F. Judd, i sin bok “Good Teeth From Birth to Death” (Bra tänder från födelse till död, övers anm).

Låt oss för ett ögonblick bortse från de problem med massarbetslöshet inom tandläkarbranschen som skulle uppstå och i stället undersöka vad professor Judd har för skäl till dessa upprörande påståenden.

Judd är pensionerad kemiforskare, professor och författare. Han har gjort laboratoriestudier på fluor.

En av tändernas värsta fiender är syror, eftersom de löser upp emaljen. Läsk, fruktdrycker, vissa frukter (särskilt citrusfrukter), tomat, vinäger, cider och c-vitamin som tuggtablett är de värsta bovarna. Socker är inte fullt så farligt, eftersom mjölksyra, som bildas av socker, tar längre tid att verka. Lösningen på problemet är att dricka lite vatten när man äter saker med syror och socker i.

Fickor i tandköttet gynnar bakterier

Bakterier attackerar i fickor i tandköttet. Emaljen består av kalciumfosfat, vilket inte fungerar som mat för bakterierna. Genom att undersöka kvarlevor av vilda djur ser man att deras tandemalj är intakt, utan angrepp från bakterier.

Att använda vassa instrument för att ta bort plack skapar eller förstorar fickor i tandköttet och skadar emaljen.

För att utöva ”skadekontroll” tar vi till tandkräm. Om den verkligen kan skydda tänderna beror på vad som är i den. Om den innehåller fluor kan den faktiskt orsaka fickor i tandköttet.

Vanlig tandkräm gör mer skada än nytta

Natriumfluorid är ett av de giftigaste ämnena som finns. Om ett barn får i sig mer tandkräm än det som finns på tandborsten måste man kontakta giftinformationscentralen. En hel tandkrämstub innehåller tillräckligt med fluor för att döda ett barn.

Fluor förstör dessutom enzymer, bland dem adenosindifosfatas, som levererar fosfat till kalciumet på tandytan.

Det finns inga bevis för att fluor förebygger hål. Syror kan faktiskt lösa upp en hajtand som är full av fluor.

Glycerin, en oljig ingrediens i tandkräm, tillverkas ofta av naturliga råvaror som kokosolja, men det sitter kvar på tänderna och det tar 20 sköljningar eller mer att få bort det. Folk som inte vill ha vinfläckar på tänderna täcker dem med ett lager glycerin av just den här anledningen. Men att täcka tänderna med glycerin hindrar reparationen av emaljen, något som annars skulle ske naturligt.

Ämnena SLS och SLES som gör att tandkrämen löddrar, kan ändra strukturen på slemhinnorna. De stör proteinerna i cellerna, vilket leder till att slemhinnorna absorberar andra gifter. Dessutom, när SLS hamnar i grundvattnet efter att vi människor har använt det, är det giftigt för fiskar och andra organismer.

Alternativ till tandkräm

På Judds rekommendation använder många människor tvål eller tandtvål istället för tandkräm. Den dödar bakterierna och tar bort oljor som glycerin, som hindrar att ny emalj kan bildas.

Ta några tag med tandborsten på en tvål så att det täcker borstens strån. Om du tycker det är viktigt med smak så finns det tandtvål att köpa som smakar bättre och kan användas i flytande form.

Judd rekommenderar att försiktigt trycka tandköttet mot tanden för att laga fickor. Han föreslår också att ta tillskott, som c-vitamin, (vilket stärker bindväven) d-vitamin, och kalcium. Folk som provar ovanstående upptäcker att deras tänder och tandkött börjar läka.

Dags att ifrågasätta fluor?

Så enkelt gör du egen tandkräm

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri