Takträdgård blir klassrum på skola i New York
Elever planterar örter i takträdgården på William Cullen Bryant High School i Astoria, Queens, New York. (Foto: Petr Svab/Epoch Times)


På William Cullen Bryant High School i Astoria, i stadsdelen Queens i New York stod en grupp gymnasieelever och huttrade i den friska morgonvinden omgivna av nyplanterade blommor och örter och väntade på den officiella invigningen av deras nya takträdgård.

Det är en del av det nya århundradets utbildningsplan, enligt biträdande rektor i samhällskunskap, Maria Troianos.

”Vi måste lära eleverna om ekologiska livsmedel, grön energi, ge dem utbildning utanför det traditionella klassrummet. Jag visste att taktutrymmet fanns och inte utnyttjades så det passade bra”, sade hon.

Trädgården är en av nio som skapats av föreningen Horticultural Society i New York med hjälp av pengar från en 2006-års strömavbrottsuppgörelse mellan de drabbade områden i Queens och elleverantören Con Edison.

”Det är en viktig etablering för oss”, sade senator Michael Gianaris innan han klippte bandet. ”Och det faktum att det är barnen som sköter den gör det ännu mer glädjande”.

”Det här är en unik situation”, sade Pamela Ito, chef för Childrens Education at Horticultural Society of New York (HSNY). ”Detta är den enda skolan med takträdgård hittills eftersom de flesta skolor inte har ett tak som är både lämpligt för en trädgård och tillräckligt säkert för barn”.

Enligt Ito är
sådana ställen mycket viktiga, särskilt i Queens där det inte finns så många möjligheter för barn att ”få smutsiga händer”.

De flesta av växterna i trädgården är ätliga och eleverna kommer att använda dem under sina lektioner i miljövetenskap som erbjuds av HSNY.

Bänkar kommer att ställas upp i trädgården så att eleverna kan få en del av sina lektioner i det fria, såsom miljövetenskap, global historia, konst och matematik. En meteorologisk station är också planerad till nästa sommar. Dessutom ska fler träd och växter planteras, enligt Troianos.

Öppningsceremonin
skedde på William Cullen Bryants födelsedag vars namn skolan bär.

”Det är symboliskt. Han var en ivrig förespråkare för trädgårdsodling”, sade rektor Namita Dwarka.

Översatt från engelska


Den nyöppnade takträdgården på William Cullen Bryant High School i Astoria, Queens, New York. (Foto: Petr Svab/Epoch Times)

Den nyöppnade takträdgården på William Cullen Bryant High School i Astoria, Queens, New York. (Foto: Petr Svab/Epoch Times)