Taiwans oberoende medier hotas av Kina
Next Media:s logotyp utanför en byggnad i Taipei den 17 oktober. Pressfrihetens vänner beklagar att Next Media ska säljas eftersom företaget är känt för sin oberoende nyhetsbevakning av Taiwans regering och Kina. (Foto: Sam Yeh/AFP/Getty Images)


Medier i Taiwan, den lilla ön nära Kinas sydkust, rankades i Asien 2011 som de mest oberoende medierna efter Japan. I åratal har dock den kinesiska regimen hotat landets oberoende medier genom att använda sina egna medieföretag eller de som de sponsrar för att påverka Taiwans allmänna opinion. Den nuvarande regeringen står mest och tittar på.

Relationerna mellan Taipei och Peking har blivit bättre under Taiwans nuvarande nationalistregering som sedan 2008 leds av Ma Ying-jeou. Experter säger att Mas försonande politik har fått oavsiktliga konsekvenser då den kinesiska regimen getts större möjlighet att infiltrera Taiwans medier.

Kritiker hänvisar till den taiwanesiske affärsmannen Tsai Eng-meng, ordförande för Want Want China Times Group, som det perfekta exemplet på den kinesiska regimens intrång.

Tsai var Taiwans rikaste man 2012, enligt Forbes Magazine. Han äger ett stort mat- och dryckföretag som årligen drar in 2,9 miljarder dollar. Samtidigt är han mediemogul och äger dagstidningar, tidskrifter, tv-stationer och nu senast ett kabelnätverk i Taiwan.

Tsai är välkänd för sitt stöd till den kinesiska regimen som i sin tur stödjer honom. I en intervju med Washington Post sade Tsai att ingen i själva verket dog under massakern vid Himmelska fridens torg i Peking, trots att man misstänker att tusentals studenter mejades ner med maskingevär och krossades av stridsvagnar.

Han ska också i tysthet fått hjälp av Mas regering. Den 25 juli godkände National Communications Commission (NCC) Want Want China Times Group:s köp av China Network Systems, öns största kabeltv.

Enligt journalisternas internationella förening innebär expansionen att Tsais företag kan kontrollera en tredjedel av Taiwans medier, inklusive 23 procent av alla kabeltv-abonnenter.

Föreningen sade också att “Tsais medieföretag redan har godkänt annonsintäkter från Fastlandskina utan att ha meddelat sina läsare” och pekade ut Tsai som ”indirekt erkänt att gruppen har gjort kompromisser i sina ledarartiklar”.

NCC har infört strikta villkor i samband med affären som Want Want China Times måste leva upp till. Men trots detta finns en växande oro bland journalister och kritiker över Tsais politiska ställningstagande och hans påverkan över Taiwans medielandskap.

“Folk känner sig oerhört obekväma till den grad att de är arga på honom i vetskap att hans inställning är pro-Kina och att han offentligt förespråkat att Taiwan att bli en del av Kina”, sade Ketty Chen, statsvetare vid National Taiwan University, i en intervju med Financial Times.

”Mediebevakningen hos Tsai-kontrollerade medier är redan kraftigt positivt inställda till Kinas ekonomiska tillväxt och tar lätt på rapporteringen av människorättskränkningar i kommunistlandet”, sade Kuang Chung-hsiang, professor vid National Chung Cheng University, till AP.

“Kineserna behöver verkligen inte bearbeta de taiwanesiska medier, utan bara låta de kommersiella intressena göra jobbet”, sade Kuang som fortsatte:

”Att den negativa rapporteringen om Kina har försvunnit har utan tvivel att göra med tv-stationens längtan att få tillgång till fastlandets marknad.”

I början av september protesterade nästan 10 000 studenter och journalister utanför Tsais Want Want China Times Group:s huvudkontor där man krävde hans avgång. Det lär ha varit den största demonstrationen relaterat till medier i Taiwans historia.

I slutet av september uppmanade medieexperter att National Communications Commission omedelbart ska formulera tillfälliga bestämmelser för reglering av mediernas korsägande som svar på allmänhetens oro över mediernas monopol, skrev Taipei Times.

International Federation of Journalists, journalistförbundet har lagt fram liknande krav.

En annan förändring relaterad till medieägarbyte oroade pressfrihetens vänner i Taiwan nyligen. Hongkongbaserade Jimmy Lai, en annan mediemogul som äger Next Media, meddelade nyligen planer på att sälja sitt taiwanesiska nyhetsföretag, inklusive både tidningar och tv-kanaler, för 600 miljoner dollar till Jeffrey Koo Jr., Chinatrust Financial.

“Taiwan förlorar ett oberoende medium som kan bevaka regeringen och får en annan kontrollerad av ett prokinesisk familjeföretag”, sade Kuang Chung-Hsiang till Businessweek.

En studie som gjordes av Foundation for the Advancement of Media Excellence, fann att den kinesiska regimen har betalat för hundratals artiklar i Taiwans fem största tidningar inför presidentvalet i januari.

Global Post citerade journalistprofessorn Chang Chin-hua vid National Taiwan University:

“Det här kan inte tolereras. Detta går emot professionalism och journalistisk etik. Det lurar läsarna som inte vet vad de ska tro. Det undergräver nyhetens syfte och läsarnas förtroende. Och det är också ett nationellt säkerhetsproblem.”

Översatt från engelska.