Taiwanesisk konstkritiker: Shen Yun är "Konst och kultur"
Yang Sen-Hong, medlem av det internationella konstkritikerförbundet, (AICA Taiwan), berömde Shen Yun Performing Arts. (Foto: Chen Bo-Jou / Epoch Times)


Yang Sen-Hong, medlem av det internationella konstkritikerförbundet (AICA Taiwan) samt veteranjournalist, sade att Shen Yun Performing Arts i sig själv är konst och kultur.

Han såg danskompaniets föreställning den 21 februari på National Sun Yat-sen Memorial Hall i Taiwan.

Efter att ha sett Shen Yuns föreställningar i många år, sade han:

– Det är väldigt annorlunda i år. Jag kände artisternas speciella tillförsikt och påverkan från allra första början. I det förflutna tycktes de dansa som bärare. Men den här gången är Shen Yun i sig självt dans. Det har ändrats från att ”vi dansar” till ”dansen är vi”.

Han fortsatte att förklara ”tillförsikt”:

– När jag ser på de tidiga verken från renässansen ser jag konstnärernas tillförsikt. Vare sig det gällde skulptur eller måleri, fanns det en tillförsikt om att ingen kunde göra det bättre. Denna tillförsikt finns i Shen Yun. De visar oss att ingen kan dansa bättre än dem. Hon är nummer ett. Det är känslan. Ingen kritik behövs någonsin. Hon är nummer ett. Hon representerar sig själv. Detta kan vara början på en kulturell renässans i Kina.

Yang Sen-Hong antydde att vid AICA finns det interna kriterier och normer för de övergripande konstprestationerna och definition av konst och danser.

– Jag ser att (Shen Yun) själv är konsten. Hon är kulturen. Detta är något som är svårt att hitta, sade han.

På tal om att återuppväcka den kinesiska kulturen, sade han:

– De ansträngningarna som Republiken Kina (Taiwan) har gjort kan inte jämföras med det som uppnås av Shen Yun, för att inte tala om den förstörelse som orsakats av Folkrepubliken Kina. Shen Yun har behållit den kinesiska kulturens genuina värden och ytterligare höjt dem till konstens nivå. De har förfinat dansen och föreställningen och fört in en ny andlig innebörd. De är en sann hyllning till den kinesiska kulturen.

Yang Sen-Hong trodde att Fastlandskinas största problem är att missta pris för värde. Han sade:

– Under kommunistpartiets ledning, är det värsta att folk ser att landet är rikt. Jag ser att det känner till pengar men inte värde. Shen Yun befinner sig på den motsatta sidan, Shen Yun står på värde-sidan. Dessa värden går inte att få tillträde till, oavsett hur rikt hela Kina är.

Han betonade att dagens Kina inte längre står upp för sin traditionella kultur.

– Men Shen Yun gör det. Den sanna kinesiska kulturen finns utomlands. Kanske kan hon [Shen Yun] en dag, hoppas jag, återvända för att verkligen leda Kina. Jag menar att hon har en kulturs tillförsikt. När hon återvänder till Kina kommer hon att leda och måste leda. Det är säkert eftersom hon gick djupt in i våra hjärtan, sade Yang Seng-Hong.

AICA, Taiwan (International Association of Art Critics) är en nationell del av det internationella kritikerförbundet, Unesco, Förenta nationerna (AICA, Unesco, FN) som grundades 2001, och vars uppgift är att etablera konstnärligt skapande och kritikerkvalitet och främja utbyte och respekt för kultur och konst.

Su Shi-Chiau, Wu Tsen-Chi och Jenny Li rapporterade.

Översatt från engelska.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har tre kompanier som turnerar samtidigt runt om i världen.

Shen Yun Performing Arts börjar sin Europa-turné i Wien den 2 mars, sedan fortsätter de till London 5-9 mars och Bryssel 11-13 mars.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts.

Epoch Times publiceras i 35 länder och på 21 språk.