Taiwanesisk kalligraf: "Ett levande konstverk"
Chen Yueshan, en internationellt välkänd kalligraf såg Shen Yuns föreställning i staden Chiayi i Taiwan, med sin hustru. (Tang Bin/The Epoch Times)


Nyligen iscensatte den New York-baserade Shen Yun Performing Arts internationella företag sin andra show på National Chung Hsing universitet i Chiayi, Taiwan. Bland publiken fanns Chen Yueshan (född 1928), en internationellt välkänd kalligrafkonstnär med sin hustru.

– Shen Yun är den mest värdefulla och den mest högklassiga kinesiska kulturföreställning som jag har sett under hela mitt liv, sade Chen, som kom klädd i kläder liknande dem som folk bar under Tangdynastin.

– Mycket vacker, gesterna var vackra. Danserna och sångerna var underbara. Artisterna i Shen Yun uppträdde på en hög nivå och [publiken] drogs med till en hög nivå. Jag tycker att hela programmet var mycket bra. Det fanns poesi, kalligrafi, etikett och musik. Shen Yun är som ett levande konstverk, sade han.

Chen ger ofta sina kalligrafiverk till västerlänningar som present. ”Men våra kinesiska tecken kan inte förstås av västerlänningar. Så på ett sätt är det till ingen nytta. Men den här föreställningen symboliserar kinesisk kultur och marknadsför kinesisk kultur. Jag anser att Shen Yun når upp till det här målet idag.”

Efter pensionen har Chen hållit ett dussintal utställningar bland annat på Dr. Sun Yat-sen Memorial Hall, Chiang Kai-shek Memorial och på Taichung City Cultural Center. Några av hans verk har lagts in i samlingen av medlemmarna i Rikssamlingen (Member of National Collections). Han har också publicerat två album av ”General Yue Feis kalligrafi utställning” och ett album av ”Baltic Heart Sutra” och ett av ”Mountain Couplets of Mountains”.

 

Epoch Times är stolt sponsor av Divine Performing Arts 2009 World Tour. För mer information besök:

 

Översatt från originalartikel på engelska