Taiwaneser protesterade mot frihandelssamtalen med Kina
Demonstranter håller upp skyltar med texten "Himlen eliminerar det Kinesiska kommunistpartiet"(Lin Shijie/the Epoch Times)


Under kraftigt säkerhetspådrag anlände Chen Yunlin, Kinas högsta representant i Taiwan, till Taichung för att delta i frihandelssamtalen den 21 december. Tiotusen demonstranter hade marscherat genom gatorna dagen innan och protesterat mot ”under bordet-samtalen”.

Chen kom till Taiwan för den fjärde omgången av samtal med den nuvarande Taiwanesiska ledningen under Ma Ying-Jeou om frihandelsavtalet ECFA. I avtalet föreslås fritt flöde av olika industriprodukter, tjänster och kaptal mellan de två sidorna av Taiwansundet.

– Vi vill gå fredens väg, sade Chen strax efter att han anlänt, enligt AP.

Oppositionen i Taiwan anser dock att ECFA skulle resultera i att resurser och produktion skulle flyttas från Taiwan till fastlandet där produktionskostnaderna är avsevärt lägre. Det skulle uppmuntra tillverkningsindustri att lämna Taiwan snabbare, vilket skulle öka arbetslösheten.

Oppositionsledare fruktar att Peking har en dold dagordning i detta ekonomiska avtal, vilket är att man vill återförena Taiwan med fastlandskina.

Enligt ”Taiwan Disaster”, en ny bok av den kinesiske juridikprofessorn Yuan Hongbing, som lever i exil, ser Peking det lyckade demokratiska samhället i Taiwan som det största hotet mot att kunna upprätthålla sin diktatur.

Regimens plan för att bekämpa exemplet Taiwan är enligt Yuan att försöka förena marknaderna och de finansiella systemen på fastlandet med Taiwan. Peking vill alltså ta kontroll över Taiwan genom ett förenande av ekonomierna.

Demonstranterna som deltog i marschen den 20 december, vilken organiserades av det Demokratiska Progressiva Partiet (DPP), krävde transparens i samtalen. Orföranden Tsai Ing-wen uppmanade Taiwans lagstiftande församling, Yuanen, att övervaka ECFA-processen.

Vid ett torgmöte sade han:

– När Taiwan förlorar sitt ekonomiska oberoende, vad kommer då finnas kvar av dess frihet? Pekings fina gest är bara politiskt skådespel, i praktiken en ren lögn.

Många Taiwanesiska Falun Gong-utövare fanns närvarande för att påminna åhörarna om att fastlandskina i tio år drivit en folkmordskampanj mot den fredliga andliga metoden. De visade banderoller som talade om att fem tidigare och nuvarande regimledare i Kina har åtalats för folkmord i en spansk domstol.

Chuang Ruei-hsiung, ledarmot av Taipeis stadsfullmäktige, sade att den nuvarande förföljelsen av Falun Gong är en varning till Taiwans folk.

– Om kommunistregimen är såhär brutal mot sitt eget folk på fastlandet finns det ingen chans att de kommer behandla Taiwans folk bra.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/26786/