Taiwan undersöker blockering av NTD APTV-satellit
(Foto: NTDTV)


Taiwans övervakande National Communications Commission (NCC) har grundat  ”Kommittén för hantering och förhindrande av satellitsignalstörningar”. Kommittén kommer att undersöka påverkan på NTD APTV:s ST-1-satellit, som ägs av Chunghwa Telecom Co. Satelliten som sänder i södra Kina, blev avstängd på årsdagen av firandet av Kinas kommunistiska revolution.

NTD APTV, Asia Pacific TV, är ett partnerföretag till New Tang Dynasty TV, baserat i Taipei.  ”Kommittén för hantering och förhindrande av satellitsignalstörningar” kommer på ett möte träffa representanter från NCC, Chunghwa Telecom, Taiwans försvarsministerium och externa experter.

Två representanter från NTD APTV har också bjudits in, men bara som observatörer. NTD APTV:s talesperson Zhu Wanqi säger att tv-stationen borde få vara mer delaktig i den undersökande processen.

– De verkliga offren för denna allvarliga händelse av satellitstörning är NTD APTV och deras 1,64 miljoner tittare i Taiwan och de kineser som kan ta emot den sanningsenliga information som sänds via NTD APTV, sade NTD-APTV:s representant Zhu Wanqi.

– Faktum är att vi är direkta offer för detta. Eftersom den här processen fortsätter hoppas vi , medan denna kommitté undersöker satellitsignalens störningar och förebyggandet av framtida händelser, att vi kan presentera och uttrycka våra åsikter och delta i hela undersökningsprocessen.

Från den 17 september till den 2 oktober i år stoppades NTDTV:s ST-1-satellit över Taiwan och södra Kina, först ett par timmar om dagen och sedan hela dagen den 1 oktober, som var 60-årsdagen av Kinas kommunistiska revolution.

Hittills har orsaken
till blockeringen inte fastställts. Men tidpunkten för intrånget har gjort vissa personer misstänksamma, såsom Vincent Brossel, chef för Asien-Stillahavsområdets kontor för Reportrar utan gränser.

– Man måste fråga sig: Vem drar nytta av denna händelse? Med andra ord, varför har detta hänt. Händelsen inträffade precis före den 1 oktober, under en mycket känslig tidpunkt. Under denna period har vi sett att hela sviten av säkerhetsåtgärder, som sattes upp i Kina, har varit absurd och paranoid. Naturligtvis gör en TV-station som NTDTV myndigheterna obekväma. Så när vi frågar vem som drar nytta av den här händelsen skulle vi naturligtvis säga: Peking, menade Brossel.

Brossel har uppmanat Taiwans regering att fastställa exakt vad som hände med ST-1-satelliten.

Se videon från NTDTV.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24441/