Syriens president skyller protesterna på konspiratörer
Ett foto av Syriens president Bashar al-Assad är upphängd på ett staket vid en militär kontrollstation vid infarten till staden Jisr al-Shughur i norra Syrien den 20 juni. (Foto: Louai Beshara/AFP/Getty Images)


I månader har mannen bakom de blodiga tillslagen mot demonstranter i Syrien varit i stort sett frånvarande. På måndagen talade han till nationen i ett tv-sänt tal. I sitt tal upprepade Syriens president Bashar al-Assad i stort sett vad han sagt i tidigare tal, antydande på  vissa reformer, men skyller de tre månadernas oroligheter i landet på ”sabotörer” och ”konspiratörer”.

Assad, som inte har gjort ett offentligt tv-sänt tal sedan mitten av april, sade i den statsstyrda televisionen att regeringen skulle överväga att göra reformer i den syriska konstitutionen och genomföra andra förändringar för media och statliga institutioner.

Emellertid var Assads löften om förändring vaga och han ville inte gå in på detaljer. Han verkade inte vara ångerfull för det våld som säkerhetsstyrkor använt mot demonstranter och aktivister. Rättighetsgrupper beräknar att mer än 1400 människor har dödats sedan protesterna startade i mars.

Assad skyllde protesterna på en ”konspiration” mot Syrien som motiverade att armén använde våld. Flera tusen syriska invånare har flytt landet till närliggande Turkiet och Libanon och tusentals andra har gripits i landet.

– Konspirationer är trots allt som bakterier, de förökar sig varje ögonblick, överallt. De kan inte elimineras, sade han.

Den syriska regeringen har hävdat att demonstranter och anti-regeringsstyrkor har dödat 120 personer hos säkerhetspersonalen.

I Assads två tidigare tal hade han en mer hårdför hållning mot demonstranterna och sade att de var organiserade av extremister och utländska makter. Men i måndagens tal erkände Assad några av de krav som de protesterade hade mot hans 11-åriga regim.

–  Externa politiska synpunkter sätter press på Syrien och försöker blanda sig i vårt lands inre angelägenheter, sade han.

Men senare sade han att ”det finns de som har krav och behov som de vill att staten ska bemöta och staten bör arbeta outtröttligt för att möta dessa krav efter bästa förmåga”.

Enligt Syriens lokala samordningskommittéer (LCC), ett nätverk av 15 lokala kommittéer i hela Syrien, utgjorde Assads tal ”bara en upprepning av de tidigare talen, inklusive de löften som inte har kommit till stånd”.

USA och andra länder har reagerat med skepsis mot Assads löften. Vita huset uppmanade på måndagen Assad att vidta konkreta åtgärder med de utlovade politiska reformerna.

Tills för några månader sedan bad Turkiet, som är nära allierad med Syrien, också Assad att reformera. Enligt Turkiets president Adbdullah Gul är de reformer som föreslås i Assads tal inte tillräckliga och han uppmanade Syrien att övergå till ett flerpartisystem.

EU meddelade på måndagen att man förbereder utökade sanktioner mot Syrien.

Assads tal hölls i stort sett för döva öron bland de protesterande och på måndagen gick tusentals demonstranter ut på gatorna.

Enligt oppositionsgruppernas webbsida på Facebook gick minst 50 000 människor till ett centralt torg i staden Hama där de skanderande ”Folket vill störta regimen”. Demonstranter samlades även i Damaskus och andra städer.

Ett antal filmer visande demonstranter som kastar sina skor mot stora bilder av Assad, en handling av respektlöshet i arabiska länder, har lagts ut på YouTube.

Översatt från engelska