Syriens premiärminister undkom mordförsök
En man leder sin dotter förbi vraket av ett fordon efter en explosion i Mazzehdistriktet i Syriens huvudstad Damaskus den 29 april 2013, vilket tros ha varit riktat mot premiärministerns konvoj, enligt rapporter från Syriens statliga television. (Foto: Louai Beshara/ AFP)


Syriens premiärminister undkom ett mordförsök på måndagen den 29 april, då hans konvoj utsattes för explosion i Damaskus, Syriens huvudstad. Detta är den senaste attacken mot toppmedlemmar i president Bashar al-Assads regim.

”Terroristernas bombattack i al-Mazzeh var ett försök som riktades mot premiärministerns konvoj. Wael al-Halqi mår bra och är inte alls skadad”, sade den statliga televisionen på måndagen, rapporterar Aljazeera.

Sex personer dödades i explosionen, sade Syrian Observatory for Human Rights, som har sin bas i England, enligt Nbcnews.

Statliga televisionen sade att explosionen skedde vid en trafikerad korsning, nära en allmän trädgård och en skola. I den exklusiva stadsdelen finns regeringsbyggnader och bostäder för flera politiska figurer och en militär flygplats som är avgörande för regimens försvar, rapporterar BBC.

Syriska styrkor och rebeller har kämpat runt Damaskus i månader utan att någon sida fått övertaget.

Attacken är den senaste bombningen inne på de regeringskontrollerade områdena i huvudstaden.

Tills måndag eftermiddag har ingen gjort anspråk på ansvaret för dagens attack. Liknande bombattacker förut har varit kopplade till al-Nusra Front, en av de mest framstående rebellgrupper som slåss mot regimen, enligt BBC.

Mer än 70 000 människor har dödats sedan striderna mellan syriska styrkor och rebeller bröt ut i mars 2011.

Assad plockade in Halki i regeringen i augusti 2012 för att ersätta Riyadh Hijab, som hoppade av och flydde till grannlandet Jordanien bara några veckor efter det att ett bombattentat i Damaskus dödade fyra av presidentens främsta säkerhetsrådgivare.


Bilden som släppts av den syriska nyhetsbyrån Arab News Agency (SANA) den 29 april 2013 visar Syriens premiärminister Wael al-Halqi under en presskonferens efter ett regeringssammanträde med ekonomiutskottet. Halqi undkom ett mordförsök på måndagen, då hans konvoj utsattes för en explosion i Mazzehdistriktet i Damaskus.  (Foto: AFP / SANA /HO)

Bilden som släppts av den syriska nyhetsbyrån Arab News Agency (SANA) den 29 april 2013 visar Syriens premiärminister Wael al-Halqi under en presskonferens efter ett regeringssammanträde med ekonomiutskottet. Halqi undkom ett mordförsök på måndagen, då hans konvoj utsattes för en explosion i Mazzehdistriktet i Damaskus. (Foto: AFP / SANA /HO)