Syriens grannländer fördömer det ökande statliga våldet
Medlemmar i en människorättsorganisation ropar slagord, viftar med flaggor och håller upp plakat som kräver Syriens president Bashar al Assad och hans regims avgång under en demonstration utanför den syriska ambassaden i Ankara, den 1 augusti. (Foto: Adem Altan/AFP/Getty Images)


Med tecken på eskalerande våld besköt syriska trupper sörjande vid en begravning i den östliga staden Deir Ezzor på söndagen, enligt uppgift dödades minst 50 personer. Grannländerna har ökat trycket på president Bashar al-Assad och fördömer den hejdlösa användningen av dödligt våld för att krossa dissidenterna.

Minst 300 människor har dött under den senaste veckan när syriska styrkor har intensifierat repressalierna mot civila, vilket gör den till en av de dödligaste veckorna av fem månaders protester mot regeringen.

Saudiarabiens kung Abdullah framförde på söndagen hård kritik mot al-Assads regim och sade att det ”inte är acceptabelt för Saudiarabien”, enligt tv-bolaget Al Jazeera.

”Syrien bör tänka klokt innan det är för sent och införa reformer som inte bara är löften utan verkliga reformer”, tillade han.

För första gången drog den saudiska regeringen tillbaka sin ambassadör från Damaskus vilket visar att Assads regim blir allt mer isolerad från sina tidigare allierade.

Nyligen varnade Rysslands president Dimitrij Medvedev Assad att sluta använda våld och uppmanade honom att införa reformer. För några månader sedan sade ryska tjänstemän åt USA och EU, som införde sanktioner mot Assad och flera andra topptjänstemän, att hålla sig borta från de inre angelägenheterna i landet.

Arabförbundet uttryckte på söndagen ”en växande oro” för Syrien och uppmanade myndigheterna att stoppa tillslagen, citerade Qatars nyhetsbyrå generalsekreteraren Nabil Al-Arabi.

Protesterna i Syrien följde en våg av folkliga uppror som ägde rum över hela arabvärlden vilket resulterade i störtandet av de långvariga regimerna i Tunisien och Egypten. 

Enligt det amerikanska utrikesdepartementet och FN har mer än 2000 människor dödats sedan protesterna började för fem månader sedan.

Översatt från engelska