Sydsudan menar att den nya valutan är en del i ett ekonomiskt krig
Nytryckta sedlar av det nya sudanesiska pundet som landet släpper efter söderns utbrytning från norr, Khartoum den 24 juli. (Foto: Ashraf Shazly/AFP/Getty Images)


Södra Sudans fredsminister anklagade på måndagen Sudan för att ha startat ett ekonomiskt krig mot Sydsudan.

”Republiken Sudan verkar ha förklarat ett ekonomiskt krig mot sin granne Republiken Sydsudan,” skriver Pagan Amum i ett pressmeddelande på Sydsudans regerings hemsida.

Sudans införande av en ny valuta på söndag är bara ett av sätten som de ”kväver den ekonomiska tillväxten” i det nybildade Sydsudan, sade Amum.

Sydsudan började använda sin egen nya valuta den 18 juli, nio dagar efter separeringen från Sudan.

Sydsudaneserna byter ut sina gamla sudanesiska pund mot den nya valutan vid stationer i Sydsudan. Landet planerade att sälja de gamla punden tillbaka till Sudan, men det är oklart om det går att göra nu när Sudan har en ny valuta, enligt Sudan Tribune.

Amum sade att på grund av den nya valutan i Sudan kommer sydsudaneserna inte att kunna lämna tillbaka den gamla valutan i norr. Om det gamla sudanesiska pundet blir värdelöst, kommer Sydsudan att förlora 700 miljoner dollar.

”Lanseringen av den nya valutan i norr är avsedd att förstöra ekonomin i Republiken Sydsudan, de vill inte ta ansvar för den gamla valutan”, sade han.

Översatt från engelska