Sydkorea öppnar eld - Nordkorea svarar med tystnad
Sydkoreanska soldater tar skydd i en bunker under en militärövning på ön Yeonpyeong nära de omtvistade vattnen i Gula havet den 20 december. (Foto: Korea Pool/AFP/Getty Images)


Under 94 minuter på måndag eftermiddag exploderade ett artilleri av K-9 haubitsar, 81-mm och 105-mm granatkastare och Vulcan Gatling artillerigevär mot den koreanska skyn men något krig bröt aldrig ut.

Sydkorea genomförde till slut en militärövning på ön Yeonpyeong, den ö som Nordkorea nyligen helt oprovocerat bombade. Övningen hade redan skjutits upp två gånger på grund av dimma, och den genomfördes under hot om hårda repressalier från Nord. Några repressalier kom dock aldrig.

Även fast Sydkorea har laglig kontroll över ön, är den belägen i delvis omtvistade vatten, åtminstone enligt Nordkorea. Gränstvisten och de politiska spänningarna ökar när militära övningar genomförs där.

Sydkoreas president Lee Myung-bak har betonat att Sydkorea har rätt att genomföra dessa övningar, och enligt geopolitiska underrättelsebyrån Stratfor är sådana övningar ”typiska rutinövningar – men tidpunkten är kontroversiell”.

Ryssland har tidigare uppmanat Sydkorea att vänta med övningen, och Kina har flera gånger förut beskyllt USA: s och Sydkoreas militärövningar för att öka risken för konflikter. Enligt den engelskspråkiga koreanska tidningen Yonhap hade alla invånare på ön som inte deltog i övningen tagit sin tillflykt till skyddsrum eftersom man förväntade sig en motattack.

De över 1000 artillerigranaterna avfyrades i riktning från Nordkorea, mot ett område sydväst om Yeonpyeong, sade en militär källa till Yonhap. Representanter från den militära vapenstilleståndskommissionen och det USA-ledda högkvarteret för FN-styrkorna i Korea tittade på.

Om Nordkorea hade hämnats på skymfen, var Sydkorea beredd att svara med F-15K stridsflygplan och omkring 10 örlogsfartyg startklara.

Trots alla varningar och tidigare hot beslutade Nordkorea att inte agera. Detta är inte förvånande för Statfor, ”Nordkoreas metod är att vara oförutsägbar och att skapa ett intryck av att vara irrationellt och destruktivt”, skrev de.

De tidigare angreppen på det sydkoreanska fartyget Cheonan som sänktes i mars med 46 drunknade sjömän ombord, och attacken mot Yeonpyeong Island i november, där två civila och två soldater dödades visar att Nordkorea föredrar att agera med överraskning.

De var de första fallen av öppen aggression sedan vapenvilan 1953 avslutade det tre år långa Koreakriget.
FN: s säkerhetsråd träffades på ett rysk-initierat krismöte under helgen, skenbart för att hantera spänningarna på den koreanska halvön. Ryssland och Kina avlade sitt veto mot ett uttalande som fördömde Nordkoreas angrepp mot Yeonpyeong.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/47816/