Svininfluensan utvecklas snabbt enligt WHO
Mexikaner promenerar i centrala Mexico City, den 28 april. Över fem hundra kulturella och sportevenemang har kullkastats av regeringen i huvudstaden då myndigheterna har förbjudit stora folksamlingar under minst tio dagar framöver. (Foto: Ronaldo Schmidt/AFP)


Situationen för svininfluensan fortsätter att utvecklas snabbt enligt världshälsoorganisationen WHO. Sju länder hade i går den 28 april officiellt anmält fall av svininfluensa A/H1N1 hos människor.

De tyska myndigheterna har på onsdagen bekräftat det första fallet av svininfluensa i Bayern, enligt Reuters.

”Robert Koch institute (en statlig myndighet för infektionssjukdomar) har bekräftat svininfluensa hos en av misstänkta fallen i Bavarine”, skrev ministeriet i ett uttalande. Patienten kom från Regensburgområdet.

I Sverige har totalt 24 prov från misstänkta fall av svininfluensa analyserats vid Smittskyddsinstitutet, samtliga med ett negativt resultat.

USA:s regering rapporterade 64 fall som bekräftats med laboratorieprover, men utan dödsfall.

Fastän det finns kanske tusentals misstänkta fall i Mexiko har de anmält endast 26 bekräftade fall, däribland sju dödsfall. Även Canada, Nya Zeeland, England, Israel och Spanien har rapporterat enstaka fall av smittade.

WHO har dock inte avrått från reguljära resor eller stängning av gränserna. Men sjuka personer bör lämpligen uppskjuta alla internationella resor och det rekommenderas också att söka upp läkare om man får symtom efter en resa utomlands.

Utrikesdepartementet i Sverige kommer att avråda svenskar att resa till Mexiko. UD följer SMI, smittskyddsinstitutets rekommendation som Socialstyrelsen står bakom, rapporterar SVT.

-Vi följer den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC även om inte WHO avråder sade Annika Linde statsepidemiolog, på SMI till Rapport.

Enligt hälsoministern Maria Larsson (KD) har Sverige högsta beredskap rapporterar SVT. Hon poängterar att det är viktigt att verkligen titta på vilka uppgifter som är bekräftade eftersom det finns mycket rykten i spridning.

Förra året skrinlades planerna på en nordisk vaccinfabrik, ett beslut som fått kritik.

Maria Larsson håller dock inte med om kritiken, och säger att alla svenskar som behöver vaccin kommer att få det om en pandemi bryter ut.

-Vi har använt oss av det tillförlitligaste sättet för att säkerställa att vi ska ha tillgång till ett influensavaccin i händelse av en pandemi. Det har vi gjort genom att handla upp pandemigarantier. Det är betydligt säkrare och ger snabba leveranser om man har pandemigarantier från en stor tillverkare, sade Maria Larsson till SVT.

Det är fas fyra som gäller enligt WHO:s kriterier på pandemisk larmnivå. Det innebär att smitta från människa till människa kan orsaka utbrott av influensa inom samhället. Fas fyra innebär en signifikant riskökning för pandemi men betyder inte att en pandemi är en given sak.


En patient körs i rullstol förbi en skylt som varnar för influensapandemi på ett sjukhus i Hong Kong den 28 april. Myndigheter i regionen har tagit snabba steg för att förebygga spridning av svininfluensa. (Foto: Mike Clarke/AFP)

En patient körs i rullstol förbi en skylt som varnar för influensapandemi på ett sjukhus i Hong Kong den 28 april. Myndigheter i regionen har tagit snabba steg för att förebygga spridning av svininfluensa. (Foto: Mike Clarke/AFP)

Det finns inga officiellt rapporterade fall av svininfluensa från Kina, men enligt WHO undersöker myndigheterna flera personer med misstänkta symtom.

I Peking har försäljningen av griskött minskat de senaste dagarna, rapporterar AFP, då många är osäkra på om kött kan vara en smittohärd. Kina har också stoppat all import av grisskött från Mexiko och delar av USA.

Enligt WHO finns det dock ingen risk med att äta vältillagad griskött.

Aktuell information om svininfluensa: http://www.smittskyddsinstitutet.se/