Sveriges tystnad kring gripna svenskarna "en skandal"
Författaren Per Åke Westerlund protesterade mot Sveriges tystnad till Kina, utanför Sveriges riksdag onsdagen den 20 januari 2016. På plakatet står det: ”Sweden we can’t hear you”. (Foto: Susanne W Lamm/ Epoch Times Sverige)


Kinesiska polisens behandling av de två gripna svenskarna är att likna vid kända terrorgruppers metoder, menar gruppen Chinaworker. De tycker att det är skandal att regeringen är så tyst. På onsdagen överlämnade de ett öppet brev till utrikesminister Margot Wallström och regeringen.

På kort tid har två svenska medborgare – Peter Dahlin som jobbar för mänskliga rättigheter i Kina, och Gui Minhai som driver en regimkritisk bokhandel i Hongkong – tillfångatagits i Kina, på sätt som går emot internationell lag.

– Jag tycker det är fruktansvärt att den svenska regeringen inte gör något, säger Per Åke Westerlund, författare och politiker.

Han står tillsammans med en grupp demonstranter utanför riksdagshuset i Stockholm, med ett plakat på vilket det står skrivet ”SWEDEN WE CAN’T HEAR YOU” (”Sverige, vi hör er inte”).

^D01AF63ACC611CFEDB08DDFDD8E7FA9FDA39C69AF057E0C36D^pimgpsh_fullsize_distr

Chinaworker ordnade protesten. Da Hua Zhao står som tredje man från vänster i grön jacka. (Foto: Susanne W Lamm/ Epoch Times Sverige)

Den senaste veckan har de båda svenskarna framträtt i kinesisk tv med framtvingade ”erkännanden”. Det påminner om när de som kidnappats av terrorgrupper som al-Quaida eller IS tvingas uppträda på film, skriver Chinaworker i sitt öppna brev.

Da Hua Zhao, som flydde till Sverige från Kina för snart två år sedan, ser med oro på hur Kina på senare tid har börjat ”globalisera” sitt förtryck. Den svenske bokförläggaren Gui Minhai kidnappades till exempel på en resa i Thailand, varpå han fördes till Kina.

Kineser idag är mycket medvetna om den politiska situationen i landet, det kan vara en av orsakerna till att man har sett ett ökat förtryck i Kina det senaste halvåret, tror Westerlund. Regimen känner av ett stort missnöje, med ett ökande antal protester på alla möjliga områden: för bättre arbetsvillkor, för miljön, för demokrati och mänskliga rättigheter.

Sedan i juli i fjol har över 250 personer gripits i samband med kinesiska regimens kampanj mot människorättsadvokater och icke-statliga organisationer. Peter Dahlin, vars organisation bland annat utbildar människorättsadvokater i Kina, misstänks för att ha ”finansierat kriminella aktiviteter”.

I kinesisk statsägd media anklagas han för att ”uppmuntra opposition mot regeringen i Kina”.

– Jag menar, det är väl en demokratisk rättighet i vilket land som helst. Sverige måste kräva att han friges omedelbart, och de måste fördöma den kinesiska diktaturen, säger Per Åke Westerlund.

Chinaworker skriver i sitt brev till Margot Wallström att utländska regeringar under många år har tonat ned sin kritik av förtrycket och bristen på demokrati i Kina:

”De har satt affärsintressen före allt annat. Den nuvarande tystnaden från regeringar, inklusive den svenska regeringen, över de växande kränkningarna av mänskliga rättigheter i Kina är en skandal.”

”Rättssystemet i Kina fungerar inte som i en rättsstat”

Regeringar i väst tiger om rättsrötan i Kina