Sverigepremiär för Shen Yun i Linköping
Med lite snö på marken men i strålande vårväder hade Shen Yun Sverigepremiär i Linköping. (Foto: Pirjo Svensson/ Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts kom till ett Sverige i strålande sol. Den 6 april framträdde kompaniet i ett fullsatt Konsert och Kongress i Linköping inför en entusiastisk publik.

Linköpingspolitikern och kommunalrådet Muharrem Demirok har vetat om Shen Yuns existens i flera år men inte haft möjlighet att se föreställningen tidigare.

– Jag känner att jag har missat någonting, men det är aldrig försent för första gången, sade han efter föreställningen.

Nu fick han  se glimtar ur Kinas 5 000-åriga historia, en civilisation som av kineser anses vara gudomligt inspirerad och som Shen Yun har tagit till uppgift att återuppväcka.

– Det är väldigt spännande att komma i kontakt med en så gammal kultur. De presenterade en del saker som var två-tretusen år gamla. Hur såg det ut i Sverige då? Man får sig en funderare, sade Demirok.

Bland publiken fanns ett operaälskande par. Peter Bergling som tidigare var veterinär, fick höra Shen Yuns sångsolister. De använder den tekniskt avancerade sångtekniken bel canto. Sången hördes i varje vrå av teatersalongen, utan mikrofon.

– Vi är operafantaster. Tenoren och sopranen tyckte jag var väldigt bra, sade Peter Bergling i pausen. Han skulle få höra en sopran till senare.

Hans fru, Kristina Kastman-Bergling, tyckte ”det var vackert och skickligt framfört” när det gällde föreställningen som helhet.

Shen Yun är världens förnämsta klassiska kinesiska danskompani och den gav sin publiken en uppvisning av, som de skriver på sin hemsida, ”vackra dansrörelser som förmedlar den inre meningen av inneboende tankar och känslor som bland annat reflekterar det karaktäristiska i den mänskliga naturen”.

Läkarfamiljen Jonsson, mamma, pappa och deras två pojkar på sex och åtta år såg föreställningen.

– Det syntes att de hade tränat mycket, sade sonen David.

Pappan Björn Jonsson sade å sin sida att det var fantastiskt att se dansarna och hur de samordnar sina rörelser.

– Det blev ett väldigt fint helhetsintryck, sade han.

Kvällen avslutades med en entusiastisk publik som gav stående ovationer.