Sverige får EU-klubban
Sverige tar över EU-ordförandeskapet efter Tjeckien. I Bryssel byts utsmyckningarna ut för att passa det kommande halvåret. (Foto: AFP)


Den 1 juli fattar Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt (M) ordförandeklubban i EU. I ett halvår ska Sverige leda arbetet och har en rad viktiga frågar att hantera. På onsdagen invigs det hela med en ceremoni på Skansen i Stockholm.

Uppdraget är inte avundsvärt, har statsminister Reinfeldt sagt. Det anses emellertid vara en chans för den svenska regeringen att profilera sig internationellt. Om ordförandeskapet går bra kan det bli en språngbräda in i valrörelsen inför riksdagsvalet hösten 2010.

FN:s Köpenhamnskonferens om klimatet i december är ett av de tyngre uppdragen. Men bara det administrera samarbetet i den 27 nationer stora unionen är i sig en utmaning.

Det kommer att hållas 3000 möten. Några av dem i Sverige men de flesta i Bryssel och Strasbourg. Två EU-toppmöten ska arrangeras, liksom möten med representanter från Ryssland, Ukraina, Indien, Sydafrika och Brasilien och Kina, samtliga i slutet av ordförandeperioden.

Under hösten får EU en ny sammansättning av både kommissionen och parlamentet. Irland ska ha en andra folkomröstning om Lissabonfördraget, som kallas ”EU:s nya grundlag”. Ett ja där innebär med största sannolikhet att det införs i unionen, vilket skulle innebära mer av bland annat gemensam utrikespolitik och inga veton för enskilda länder för att snabba på beslutsprocesserna, samt det starkare personliga ledarskap som i så fall tillfaller ministerrådets ordförande.

Men vardagspolitiken, i form av exempelvis den tuffa ekonomiska situationen med stigande arbetslöshet och en bilindustri i kris, ökande statsskulder, stora strömmar av migranter från bland annat Afrika, liksom klimatarbetet och relationen med USA kommer att erbjuda mycket nog att bita i för Fredrik Reinfeldt och hans kollegor det kommande halvåret.

Men först ska det bli invigningsfest på Sollidenscenen på Skansen, den 1 juli. Med folkdräkter och artister i världsklass, såsom operasångerskan Barbara Hendricks med Gustav Sjökvists kammarkör och Stockholmssymfoniettan, åhörda av EU:s ledare med kommissionens ordförande José Manuel Barroso i spetsen.

Sedan kan allvaret börja.