Sverige dyrt i internationell prisjämförelse


För sjätte året i rad har Pricerunner genomfört en internationell prisjämförelse. Priser på 26 produkter i 29 storstäder har samlats in. Undersökningen visar stora skillnader i pris beroende på inköpsställe.

Det var i början av oktober som jämförelsen gjordes genom att samla in tre priser från en stads butiker eller butikskedjor för en och samma vara, i syfte att få fram ett snittpris. Av 29 storstäder blev 19 europeiska städer undersökta.

Oslo har toppat den här prisjämförelsen sedan 2002 och gör det fortfarande. Norge är dyrast men Sverige ligger inte långt efter.

– Vi kan konstatera att Stockholms priser nu är 24 procent högre än europasnittet, vilket är tre procentenheter högre jämfört med förra året. Produkter som stigit i pris jämfört med förra året är CocaCola, cigaretter och bussbiljetter, skriver PriceRunner i sitt pressmeddelande.

Tokyo är billigast på hälften av alla hemelektronikprodukter i undersökningen. Men man får passa sig för att handla sådana varor i Japan eftersom många är gjorda speciellt för den regionen och därför inte kan användas i Sverige.

Jämfört med Kina, Japan och USA är Stockholm 34 procent dyrare på hemelektronik och 24 procent högre jämfört med europasnittet.

– De högre priserna, i kombination med att EU planerar höja gränsen för vad du kan föra in tull- och momsfritt (från 175 Euro till 500 Euro), kan stimulera till mer utlandsshopping, säger Victor Dahlborg marknadschef på PriceRunner.

Dollarn är rekordlåg nu och en resa till USA kan därför locka turisten nu när julklappstider närmar sig. Vid jämförelse av till exempel en Canon Digital IXUS 850 blir den 1 833 kr billigare i New York, 1 930 kr jämfört mot Stockholms snittpris 2 763 kr.

Dessutom kan tull, moms och avgifter tillkomma. Det kan även skilja på garanti och returrätt, service och support, ångerrätt, manualer och produktinformation.