Svenskarna - ett oroligt folk
Klimatförändringar är en av de saker som svenskarna är mest rädda för, visar en undersökning. Här några klimataktivister utklädda till koldioxidmolekyler i Berlin. (Foto: David Gannon/ AFP PHOTO)


Näst efter kineserna är svenskarna det oroligaste folket i världen. Det kom Trygg Hansa fram till då de tog pulsen på 7000 personer från olika länder.

Utöver miljöförstöring och klimatförändringar är det cancer som skrämmer svensken mest. Sverige var det enda landet i undersökningen som ansåg miljöförstöring vara det största hotet. På den globala listan hamnade miljöförstöring på femte plats, medan ökade levnadskostnader och cancer hamnade i topp.

– Jag tror att en av anledningarna till att svenskarna oroar sig mycket är att svenskar är medvetna och tar ett stort ansvar. När man skaffar barn till exempel går man olika kurser och utbildar sig. Man är medveten om olika risker och informerad om vad som kan hända, säger Malou Sjörin som är externkommunikationsansvarig på Trygg Hansa.

Hon tror att media spelar en avgörande roll i vad man känner rädsla för.

– På femte plats i Sverige kom farliga ingredienser i livsmedel. Det här är en typisk sak som man ibland har en väldigt stark fokus på i media. De senaste åren har vi haft en rad matskandaler, som ommärkt köttfärs, glasbitar i kyckling, akrylamid i chips och så vidare.

Även olika åldrar spelar in när det gäller hur orolig man är. Familjer med äldre barn visade sig vara oroligast, därefter familjer med unga barn. Innan man skaffar familj verkar man ha minst rädslor.

– En sak som jag tycker är intressant med den här undersökningen är att kulturella skillnader spelar en stor roll. I Storbritannien till exempel var folk mest rädda för asocialt beteende, säger Malou Sjörin.

Jordbävningar och farliga ingredienser i maten är det som kineserna enligt undersökningen oroar sig mest för. I Argentina är det olagliga droger och korruption inom regeringen som skrämmer mest och i Polen är folk rädda för rattfylla och farliga bilförare.

De deltagande i undersökningen var mellan 16 och 64 år och kom från Argentina, Kanada, Kina, Polen, Sverige, Förenade Arabemiraten och Storbritannien.