Svenskar testas för radioaktivt gift
(Foto: AFP/ Alexander Titarenko)


Åtta svenskar som varit på besök i London ska testas för att se om de utsatts för det radioaktiva ämne som tog livet av den ryske ex-spionen Aleksandr Litvinenko, skriver Expressen.

De åtta, bosatta i Stockholmstrakten respektive Skåne, har identifierats av brittiska myndigheter och ska undersökas av svenska läkare. Det dödliga ämnet polonium 210 ska ha funnits i ett hotell och i en hotellbar där svenskarna vistats.

– Enligt vår bedömning är det ingen hälsorisk. Men de har varit på platser som är kontaminerade. Och de bör undersökas för att vi ska få en klar bild, säger Jonas Holst, läkare på Socialstyrelsens enhet för krisberedskap, till Expressen.

Aleksandr Litvinenko, före detta agent i ryska säkerhetstjänsten FSB, hade anklagat sina forna kollegor för att utföra mord och terrordåd, både i och utanför Ryssland. Han insjuknade i London den 1 november och avled på sjukhus den 23 november, förmodligen förgiftad av polonium. Under utredningen har spår av radioaktivitet hittats på åtskilliga platser i London.

I ett brev som offentliggjordes efter hans död, pekar Litvinenko ut den ryske presidenten Vladimir Putin som ansvarig.