loadingHar du valt bort en vara efter att ha läst innehållsdeklarationen? Ninnie Quick:  - Ja det har jag gjort och det finns ibland många lustiga saker i maten. Ett tag var det chipsen jag valde bort, men jag är inte jätterädd trots allt. (Foto: Veronica Örfelth /Epoch Times)
Har du valt bort en vara efter att ha läst innehållsdeklarationen? Ninnie Quick: - Ja det har jag gjort och det finns ibland många lustiga saker i maten. Ett tag var det chipsen jag valde bort, men jag är inte jätterädd trots allt. (Foto: Veronica Örfelth /Epoch Times)
Inrikes

Svenskar bra på att kolla matens innehållsförteckning

Epoch Times Sverige, Veronica Örfelth

Enligt en Sifoundersökning är svenskar tämligen noga med att läsa innehållsförteckningen i matbutiken, och många väljer också bort varor på grund av ingredienserna.

Mona Bergh-Eriksson (ålderskategori 46-59): - Jag vill ha svenskt kött. I korven är det viktigt att det inte finns köttbiprodukter och blodprotein. Men gärna ekologiskt och närproducerat, det tycker jag är viktigt.

Mona Bergh-Eriksson:  – Jag vill ha svenskt kött. I korven är det viktigt att det inte finns köttbiprodukter och blodprotein. Men gärna ekologiskt och närproducerat, det tycker jag är viktigt.

Vi undviker i allmänhet onödiga tillsatser, transfetter, härdat fett och socker i maten, men mest vill vi veta vad färdigmaten, charken och mejeriprodukterna innehåller. Sju av tio svenskar läser innehållsförteckningen, och knappt hälften har valt bort varor på grund av innehållet.

Gunnar Zackrisson (ålderskategori 21-35): - Har aldrig kollat på det för det finns så mycket annat att bekymra sig över. Det beror nog mest på lathet och okunskap för det finns så många kemiska beteckningar. Jag väljer i första hand svenskt och ekologiskt och litar på att det är bra.

Gunnar Zackrisson (ålderskategori 21-35): – Har aldrig kollat på det för det finns så mycket annat att bekymra sig över. Det beror nog mest på lathet och okunskap för det finns så många kemiska beteckningar. Jag väljer i första hand svenskt och ekologiskt och litar på att det är bra.

– Att påverka smak, konsistens eller färg på maten med hjälp av tillsatser är inte bra för någon. Och ju mer medvetna konsumenterna blir, desto större krav ställs det på oss tillverkare att sluta stoppa onödigheter i maten, säger Annika Sund, marknadschef på Leksands Knäckebröd i ett pressmeddelande.

Störst intresse för matvarors innehåll visade sig kvinnor mellan 31 och 45 år ha, där sex av tio väljer bort en produkt efter att ha läst vad den innehåller.

Tobias Marbenius (ålderskategori 36-45): - Ja, det har hänt men bara efter att jag fått tips från andra att kolla efter något särskilt.

Tobias Marbenius (ålderskategori 36-45): – Ja, det har hänt men bara efter att jag fått tips från andra att kolla efter något särskilt.

Minst intresserade var män mellan 46 till 60 år där bara tre av tio läser och väljer bort varor. Undersökningen utfördes på en webbpanel av 1000 personer i åldrarna 16-74 år, på uppdrag av Leksands Knäckebröd.

Epoch Times frågade folk i småländska Aneby om de har valt bort en vara efter att ha läst innehållsdeklarationen. Se deras svar i bildtexterna.

Närproducerad mat ligger i tiden

Mest lästa

Rekommenderat

loadingHar du valt bort en vara efter att ha läst innehållsdeklarationen? Ninnie Quick:  - Ja det har jag gjort och det finns ibland många lustiga saker i maten. Ett tag var det chipsen jag valde bort, men jag är inte jätterädd trots allt. (Foto: Veronica Örfelth /Epoch Times)
Har du valt bort en vara efter att ha läst innehållsdeklarationen? Ninnie Quick: - Ja det har jag gjort och det finns ibland många lustiga saker i maten. Ett tag var det chipsen jag valde bort, men jag är inte jätterädd trots allt. (Foto: Veronica Örfelth /Epoch Times)
Inrikes

Svenskar bra på att kolla matens innehållsförteckning

Epoch Times Sverige, Veronica Örfelth

Enligt en Sifoundersökning är svenskar tämligen noga med att läsa innehållsförteckningen i matbutiken, och många väljer också bort varor på grund av ingredienserna.

Mona Bergh-Eriksson (ålderskategori 46-59): - Jag vill ha svenskt kött. I korven är det viktigt att det inte finns köttbiprodukter och blodprotein. Men gärna ekologiskt och närproducerat, det tycker jag är viktigt.

Mona Bergh-Eriksson:  – Jag vill ha svenskt kött. I korven är det viktigt att det inte finns köttbiprodukter och blodprotein. Men gärna ekologiskt och närproducerat, det tycker jag är viktigt.

Vi undviker i allmänhet onödiga tillsatser, transfetter, härdat fett och socker i maten, men mest vill vi veta vad färdigmaten, charken och mejeriprodukterna innehåller. Sju av tio svenskar läser innehållsförteckningen, och knappt hälften har valt bort varor på grund av innehållet.

Gunnar Zackrisson (ålderskategori 21-35): - Har aldrig kollat på det för det finns så mycket annat att bekymra sig över. Det beror nog mest på lathet och okunskap för det finns så många kemiska beteckningar. Jag väljer i första hand svenskt och ekologiskt och litar på att det är bra.

Gunnar Zackrisson (ålderskategori 21-35): – Har aldrig kollat på det för det finns så mycket annat att bekymra sig över. Det beror nog mest på lathet och okunskap för det finns så många kemiska beteckningar. Jag väljer i första hand svenskt och ekologiskt och litar på att det är bra.

– Att påverka smak, konsistens eller färg på maten med hjälp av tillsatser är inte bra för någon. Och ju mer medvetna konsumenterna blir, desto större krav ställs det på oss tillverkare att sluta stoppa onödigheter i maten, säger Annika Sund, marknadschef på Leksands Knäckebröd i ett pressmeddelande.

Störst intresse för matvarors innehåll visade sig kvinnor mellan 31 och 45 år ha, där sex av tio väljer bort en produkt efter att ha läst vad den innehåller.

Tobias Marbenius (ålderskategori 36-45): - Ja, det har hänt men bara efter att jag fått tips från andra att kolla efter något särskilt.

Tobias Marbenius (ålderskategori 36-45): – Ja, det har hänt men bara efter att jag fått tips från andra att kolla efter något särskilt.

Minst intresserade var män mellan 46 till 60 år där bara tre av tio läser och väljer bort varor. Undersökningen utfördes på en webbpanel av 1000 personer i åldrarna 16-74 år, på uppdrag av Leksands Knäckebröd.

Epoch Times frågade folk i småländska Aneby om de har valt bort en vara efter att ha läst innehållsdeklarationen. Se deras svar i bildtexterna.

Närproducerad mat ligger i tiden

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024