Svenska soldater ska stanna i Afghanistan
Det finns inga svenska planer på att lämna Afghanistan än. Bilden är från Kabul där vintern snart kommer.(Foto: Shah Marai / AFP)


Överbefälhavaren Sverker Göransson besökte på tisdagen riksdagen för att informera utrikes- och försvarsutskottet om vad som hänt den svenska styrkan i Afghanistan sedan i lördags. Krav på hemtagning har höjts, men detta går inte enligt ÖB.

Samarbetet med afghanerna och deras säkerhetsstyrkor forsätter var budskapet och dessutom kan det komma att behövas fler personal, framförallt sjukvårdspersonal. Utskottens medlemmar fick veta att ambitionen är att överlåta den militära styrkan till afghanerna år 2014, rapporterar SR.

– Jag har gett uttryck för samma ambition som Kabul-konferensen att de afghanska styrkorna ska börja ta över från 2014. Jag har också beskrivit kvaliteten i de styrkorna för utskottet och utvecklingen av den går saktare än vad vi hoppats på, sade Sverker Göranson till TT.

I Afghanistan finns det nu 46 länder som alla försöker få till stånd ett normalt demokratiskt fungerande land. Reinfeldt sade i en intervju i SR att den nya taktiken, att gå på talibaner och kriminella nätverk är en mer riskfylld taktik, men det går inte att längre låta dem få härja fritt och att nyrekrytera.

Den rödgröna oppositionen vill börja ta hem soldater redan nästan år, men Reinfeldt vill att Socialdemokraterna bortser från sin partitaktik. Därför inleder han och Carl Bildt samtal med Mona Sahlin på torsdag.

Under de sista tio åren har det funnits en bred samsyn mellan allianspartierna och Socialdemokraterna, vilket Reinfeldt hoppas ska fortsätta.

Överbefälhavaren anser att det inte är rimligt att börja ta tillbaka delar av truppen nästa år.

– Inte utifrån det säkerhetsläge vi har och den nivån vi har för afghanska säkerhetsstyrkor, utan att man i så fall ändrar uppgiften vi har att lösa, säger Sverker Göransson.

I riksdagshuset hölls vid lunchtid på tisdagen en minnesstund för den dödande svenske soldaten, Kenneth Wallin som flögs till Örebro från Afghanistan på tisdag kväll. Ett Herculesplan flög kistan från Örebro till Ärna flygplats där det hölls en hemkomstceremoni med försvarsmaktens ledning, överbefälhavare Sverker Göransson och försvarsminister Sten Tolgfors. Även Kenneths Wallin familj och vänner fanns på plats.