Svenska myndigheter under cyberattack


Svenska myndigheter utsattes på måndagen för en stor cyberattack. Organisationen Free Assange har tagit på sig attacken via Twitter.

Såväl regeringen som Försvarsmakten och Svenska Institutet meddelade under måndagen att de hade problem med sina hemsidor.

”Vi har haft störningar under dagen och sidan har gått upp och ned. Men jag kan inte säga så mycket mer på grund av säkerhetsläget”, sade regeringens pressinformatör Anna Dahlén till DN.

Enligt ett meddelande på Twitter är det en organisation som stödjer Wikileaks grundare Julian Assange, Free Assange, som tagit på sig attacken. Assange har anklagats för en våldtäkt, och sexuellt ofredande, av två kvinnor i Stockholm 2010, och har begärts utlämnad av Sverige.

Svenska Institutets webbleverantör hävdar att det är en så kallad DDOS-attack, vilket i praktiken innebär att sidan överbelastas och kollapsar av för många anrop.

”Det är en simpel teknik som är svår att skydda sig mot. Det som händer är att man skickar så många anrop till sajten samtidigt att den till slut inte går att nå. Det går att jämföra med att när massor av personer försöker pressa sig ur en tunnelbanevagn, så kommer ingen ut”, sade nätforskaren Marcin de Kaminski till SVT.

På kvällen var bara Försvarsmaktens hemsida tillgänglig.