Svensk ombord på olycksplanet
Anhöriga på Kenyanska flygplatsen i Jomo i Nairobi den 5 maj 2007. Planet hade 114 personer ombord då det krashade efter att ha lämnat flygplatsen Douala i Kamerun. (Foto: AFP / Tony Karumba)


En svensk medborgare fanns på det kenyanska passagerarplan med 114 personer ombord som störtade tidigt i morse. Uppgiften har nu bekräftats för svenska UD.

Planet från Kenya Airways störtade i södra Kamerun mellan hamnstaden Kribi och gränsen till Ekvatorialguinea strax efter starten, enligt Kameruns statliga radio.

Totalt fanns 114 personer – 105 passagerare och nio besättningsmän – ombord på planet, uppgav flygbolaget. Det var 79 afrikaner, 21 asiater, sju européer, en amerikan och sex med okänd nationalitet. En passagerare var svensk.

-Flygbolaget har bekräftat att det ska ha funnits en svensk ombord, men det kommer inte att släppa passagerarlistorna förrän tidigast i kväll, säger Petra Hansson vid utrikesdepartementets presstjänst till TT.

Hon säger att den svenska ambassaden fortsätter med att arbeta för att ta fram mer uppgifter.

-Det lär ha funnits andra EU-medborgare ombord så det är fler ambassader i Nairobi som jobbar för att få fram mer information så vi samverkar med dem.

Flygledarna tappade kontakten med planet strax efter start i staden Douala, där planet mellanlandat på en flygning från Abidjan i Elfenbenskusten till den kenyanska huvudstaden Nairobi. Planet startade trots stormvindar och försvann sedan från radarskärmarna. Det sista som uppfattades var en nödsignal, uppger en flygsäkerhetskälla för AFP.

Ombord på planet, en Boeing 737, fanns 106 passagerare och 9 besättningsmän, enligt flygbolaget som upprättat kriscenter såväl i Nairobi som i Douala och Kameruns huvudstad Yaoundé. De flesta passagerare var på väg till andra destinationer och skulle byta flyg i Nairobi.

Planet startade strax efter midnatt svensk tid, tidigt på lördagsmorgonen i Kamerun, och skulle ha landat fyra timmar senare i Nairobi.