Svensk hjälp till Libyen
Ett brittiskt Herculesplan landar på flygplatsen Luqa på Malta efter att ha hämtat européer från Libyen. (Foto: Ben Borg Cardona/ AFP)


Under söndagen skickade Sverige ett C130 Herculesplan till Malta, där en evakueringsoperation för Libyen samordnas, meddelar Utrikesdepartementet, UD. Flygplanet utgör svenskt bidrag till operationen och innehåller även sjukvårdsutrustning som ska skickas vidare till Libyen.

Åtta svenskar i Tripoli väntar på att få flyga hem idag, sade UD:s kommunikationschef Cecilia Julin till Ekot. UD meddelade också att ytterligare runt 20 svenskar på olika ställen i Libyen har sagt att de vill lämna landet.

I sjukvårdsarbetet samarbetar Sverige med Röda Korset och Läkare Utan Gränser.

– Absolut största prioritet måste nu ges till sjukvårdspersonal och medicinska förnödenheter för att täcka det omedelbara behovet av sjukvård och för att hjälpa den libyska sjukvårdspersonalen att hantera det stora inflödet av skadade, säger Johan Mast som är generaldirektör för Läkare Utan Gränser Sverige i ett pressmeddelande.

Läkare Utan Gränsers första team anlände till staden Benghazi i fredags, och har skickat ytterligare sjukvårdspersonal till landet. Däribland sjuksköterskan Gunnar Hagström som enligt Ekot tar sig in via den egyptiska gränsen. En andra lastbil med bland annat kirurgiska hjälpmedel åker samma väg.

Att komma in i landet är inte helt lätt. Läkare Utan Gränser skriver att de ända sedan våldsamheterna startade den 17 februari har försökt få in akutpersonal och förnödenheter i landet ”på alla tänkbara sätt”. Innan det första teamet kom in i fredags blockerades de i två dagar vid den tunisiska gränsen. Ett annat team var tvungna att vända tillbaka då de flugit till Libyens huvudstad Tripoli, där de nekades inträde.

– All information vi får pekar på en kritisk situation för de skadade i våldsamheterna de senaste dagarna. Det är oacceptabelt att medicinsk personal och förnödenheter hålls borta från människorna som behöver den, säger Johan Mast.

Sveriges Radio har varit i kontakt med Åsa Molde som är kirurg och vice ordförande i Röda Korsets centralstyrelse. Hon befinner sig för närvarande i Tunisiens huvudstad Tunis och berättar att de imorgon planerar att flyga till ön Jerba för att därifrån försöka ta sig in i Libyen västerifrån.