Diplomater markerade missnöje vid rättegång mot kinesisk advokat
En supporter av människorättsadvokaten Pu Zhiqiang talar till journalister nära Beijing Second Intermediate People's Court in Beijing on December 14, 2015. Polis slog supportrar och journalister som samlats utanför domstolsbyggnaden, när en av Kinas mest berömda människorättsadvokater stod inför rätta, för att ha kommenterat kritiska kommentarer på nätet om det styrande kommunistpartiet.(Foto: Fred Dufour /AFP/ Getty Images)


Diplomater från Sverige och ett tiotal andra länder kom för att närvara vid människorättsadvokats rättegång i Peking. Ingen släpptes in. Säkerhetsstyrkornas hårdhänta behandling av utländsk ambassadpersonal ”visar på regeringens dåliga inställning till utländsk ambassadpersonal”, sade Patrick Poon på Amnesty International till The New York Times.

Kinesisk polis gjorde allt för att blockera ingången för diplomater och supportrar till domstolen där människorättsadvokaten Pu Zhiqiangs rättegång hölls på måndagen i Peking. Rättegången ska ha pågått i mer än tre timmar. Utanför var det tumult och polis knuffade bort utländska journalister och demonstranter från domstolens entré visar, video från the Guardian.

Patrick Poon Kinaforskare på Amnesty International menar att de kinesiska ledarna är mycket angelägna om att människorättsadvokaters inflytande inte blir för stort i Kina.

– Pu Zhiqiang är en av de advokater som tillhör 4 juni-rörelsen [studentrevolutionen på Himmelska fridens torg]. Han är naturligtvis inflytelserik i rörelsen. Därför anser jag att det här fallet är politiskt motiverat. Hela proceduren följer inte ens Kinas egna lagar. Det finns många felaktigheter i processen, sade Patrick Poon till TRT World.

Dagarna före Pu Zhiqiangs rättegång uppmanade Human Right Watchs (HRW) Kinachef, Sophie Richardson, 36 länders diplomater i Peking att visa sitt missnöje över hur Pu Zhiqiang behandlades, genom att komma till domstolen på måndagsmorgon klockan nio, står det på HRW:s hemsida.

GettyImages-501275684-674x450

Kinesisk polis driver bort journalister och demonstrerande supporters till människorättsadvokaten Pu Zhiqiang från domstolsbyggnaden i Peking, 14 december, 2015 (Foto: Fred Dufour /AFP/Getty Images)

Dan Biers, förstesekreterare på USA:s ambassad i Peking var på plats. Eftersom inga diplomater fick komma in läste Biers upp USA:s uttalande utanför domstolen samtidigt som polisen störde och knuffade honom. Se 24 sekunder in på videon.

I uttalandet kräver USA att kinesiska myndigheter ska släppa Pu Zhiqiang och att Kina upprätthåller de grundläggande medborgerliga rättigheterna och garanterar en rättvis rättegång.

Från Sveriges ambassad i Peking skickades en person som bevakar människorättsfrågor för att närvara vid domstolen, skriver ambassadrådet Gabriella Augustsson i mejl till Epoch Times. Hon bekräftar att det var stökigt utanför domstolen.

FAKTA: USA:s ambassad i Pekings uttalande
”Amerikanska ambassaden är fortfarande oroad för Pu Zhiqiang, en framstående försvarsadvokat som åtalas på vaga punkter, som ”uppvigling till etniskt hat” och för att ”startat bråk och provocera fram oroligheter”. Advokater och ledare för civilsamhället som Pu ska inte bli utsatt för fortsatt förtryck. Men bör tillåtas bidra till återuppbyggnaden av ett välmående och stabilt Kina. Vi kräver att kinesiska myndigheter släpper Pu och begär att Kina upprätthåller de grundläggande medborgerliga rättigheterna och garanterar en rättvis rättegång i enlighet med Folkrepubliken Kinas konstitution och med internationella åtaganden om mänskliga rättigheter.”

I fråga om Sveriges uttalande om mänskliga rättigheter i Kina skriver ambassadrådet Augustsson att ”det sker en EU-koordinering av uttalanden som rör MR-frågor i Kina.” EU:s uttalande om Pu Zhiqiang publicerades redan i maj och lästes upp av EU-delegationen för journalisterna på måndagen.

Pu Zhiqiang har suttit fängslad sedan 19 månader då han bortfördes när han deltog i en privat minnesstund för att hedra offren för massakern på Himmelska fridens torg på 25-årsdagen av händelsen. Pu är känd för att ha företrätt bland annat dissidenter och den internationellt kände konstnären Ai Weiwei.

Patrick Poon på Amnesty säger att man måste skydda yttrandefriheten på internet om det ska gå att prata om mänskliga rättigheter i Kina.

GettyImages-501278608-676x450

Människorättsadvokaten Pu Zhiqiang pratar med media vid ett inhägnat område till dissidenten konstnären Ai Weiwei i Pekings Caochangdi-distrikt den 20 juli 2012. Den 14 December 2015 ställs  Pu Zhiqiang inför rätta för att ha postat sju inlägg på den kinesiska mikrobloggen Sina Weibo. (Foto: Ed Jones /AFP/Getty Images)

– Pu Zhiqiang skrev bara sju twitterinlägg, 600 ord och för det kan han kan bli dömd till 8 års fängelse. Det här skickar en mycket tydlig varning till andra som kämpar för yttrandefrihet, säger Patrick Poon på Amnesty International till TRT World.

Enligt ambassadrådet Augustsson i Peking ska ett tiotal andra länders diplomater ha närvarat vid Pus rättegång, bland annat EU-delegationen. På frågan om hur hon ser på att ingen blev insläppt under rättegången svarar Augustsson: ”Sverige och EU anser att diplomater bör få möjlighet att bevaka rättegångar i Kina.”

GettyImages-501275674-674x450

Supporters till människorättsadvokaten Pu Zhiqiang håller ett plakat där det står ”Pu Zhiqiang, oskyldig” under en demonstration nära domstolsbyggnaden i Peking den 14 december, 2015 (Foto: Fred Dufour /AFP/Getty Images)