Sven minns sina kinesiska vänner på Falun Dafa-dagen
I Göteborg firades Falun Dafa-dagen i Slottskogen, vid Linnéplatsen. (Foton: Hans Bengtsson)


Den 13 maj firades Falun Dafa-dagen på många håll i världen. Även så i Göteborg, den första ort utanför Kina där metodens grundare Li Hongzhi gav en föreläsningsserie. Det var 1995. En av deltagarna var då Sven Olausson från Göteborg. Han deltog även vid lördagens firande på Linnéplatsen.
 
 
Falun Dafa-dagen sammanföll i år med löpartävlingen Göteborgsvarvet, en halvmara som drar cirka 35 000 deltagare varje år. Sven Olausson deltog i loppet ett tiotal gånger, innan han började med Falun Gong 1995. Men löpningen slet på kroppen, Sven fick problem med knän och fotvalv och började se sig om efter alternativa metoder för att hålla sig i form. I detta kom han i kontakt med  akupunktur, massage och andra metoder som öppnar kroppens energimeridianer och akupunkter. Han lyssnade också på föredrag av olika qigonglärare, men tyckte att det handlade för mycket om pengar och för lite om den äkta varan.
 
– Jag kände att någon djupare förståelse om qigong det hittar jag inte här, för att hitta det får jag åka till Kina. Och om jag åker till Kina så kan jag inte språket och blir säkert lurad där också, tänkte Sven Olausson.
 
Så han återupptog löpningen. Efter ett halvår tipsade dock en bekant om att en kinesisk qigongmästare skulle komma till staden för att undervisa. Efter viss tvekan gick Sven till en introduktion. Och fastnade.
 
– Li Hongzhi talade på en högre nivå än jag hört någon annan talat om qigong tidigare. Jag gick på alla tre introduktionerna samt en kurs som han gav och kände en mycket stark respons i kroppen av de enkla och kraftfulla övningarna.
 
Det var påsken 1995. Nyligen sade Svens bror som tidigare sett hur Sven testade den ena metoden efter den andra att ”Du har hållt på med Falun Gong i elva år, det måste verkligen vara något speciellt.” Svens kommentar till det är att han tycker var och en ska prova själv, det är svårt att förklara upplevelsen av Falun Gong med ord.
 
Han menar dock att det inte går att jämföra motion, till exempel löpning, med qigong.
 
– Fysisk träning sliter på kroppen medan qigong stärker metabolismen och ökar energin och välbefinnandet. Jag har inte tagit medicin eller varit sjuk på dessa elva år, säger Sven.
 
Han berättar att Falun Gong bygger på tre moraliska principer, Sanning, Godhet, Tålamod, som utövaren lever efter i vardagen. I enlighet med det österländska synsättet att kropp och själ hör ihop kan det, tillammans med de fem stillsamma qigong-övningarna, ge positiva hälsoeffekter,
 
Dessa hälsoeffekter var en av anledningarna till att Falun Gong blev väldigt populärt i Kina under 1990-talet. Första offentliga föreläsningen gav Li Hongzhi för övrigt den 13 maj 1992. Datumet är även hans födelsedag. Fram till 1998 hade 70 till 100 miljoner tagit till sig metoden enligt de kinesiska hälsovårdsmyndigheterna. Denna popularitet sågs inte med blida ögon av dåvarande diktatorn Jiang Zemin, som 1999 startade en storskalig förföljelse för att utplåna Falun Gong.
 
Sedan han börjat med Falun Gong besökte Sven Kina sju gånger innan förföljelsen startade. En djup kärlek till Kina och dess människor vaknade under dessa resor.
 
– Det var som att komma hem, så här efteråt är det som en dröm, säger Sven och talar varmt om det oerhörda gästfrihet han mötte, trots de ofta mycket enkla förhållandena.
 
Den saknar han nu. Eftersom han står på det kinesiska konsulatets svarta lista får han inget visum.
 
– Jag undrar hur de har det nu. Det var så många vi lärde känna.
 
Han vet att några av vännerna är fängslade och att någon har dött i förföljelsen, men har inte haft möjlighet att hålla kontakt med dem. Sven har förstått att det kan orsaka dem stora problem med myndigheterna om de har kontakter med utlandet.
 
Det senaste han hört om förföljelsen är att det kinesiska kommunsistpartiet bedriver en omfattande handel med organ från Falun Gong-utövare. En militärläkare har kommit med uppgifter om att det finns 36 koncentrationsläger runt om i landet, där organ tas ut ur levande människor för att användas till transplantationer. Ofta är det utlänningar som tar emot organen utan att ha en aning om de mördande omständigheterna kring ”donationerna”. Efter att organen tagit ut kremeras kropparna, även de som fortfarande lever. 
 
Sven har lyssnat på en hel del förläsningar om det kinesiska kommunistpartiets brott mot mänskligheten sedan han började engagera sig mot förföljelsen På ett av dessa ställde en Kinakännare frågan vem som hade varit Kinas värsta fiende genom historien. Sven trodde att svaret var Djingis Kahn eller japanerna och blev smått förvånad av svaret: det kinesiska kommunistpartiet. Men han förstod snabbt varför. Sedan dess tillkomst har partiet dödat omkring 80 miljoner kineser i sin kamp för att ta och bibehålla makten. Och det betraktar Falun Gong som bygger på Sanning, Godhet, Tålamod som dess värsta fiende på 50 år.
 
Egentligen är Sven inte intresserad av politik. Men under åren av förföljelse har han fått sätta sig in hur kommunistpartiet fungerar. Och han är övertygad om att det står inför kollaps. Inget folk finner sig i att vara kuvat för evigt. Det han vill är att det kinesiska folket ska få leva i frihet. Det folk han saknar så mycket och som han tänker extra mycket på under Falun Dafa dagen. En dag han vet firas även i förföljelsens Kina.
 
 
 


Sven Olausson lärde känna många kinesiska Falun Gong-utövare innan förföljelsen startade. Nu undrar han hur de har det.

Sven Olausson lärde känna många kinesiska Falun Gong-utövare innan förföljelsen startade. Nu undrar han hur de har det.


Konst av Falun Gong-utövare illustrerade förföljelsen i vårgrönskan.

Konst av Falun Gong-utövare illustrerade förföljelsen i vårgrönskan.


Göteborgsvarvets 35 000 löpare passerade Linnéplatsen.

Göteborgsvarvets 35 000 löpare passerade Linnéplatsen.