Svastikan och många geoglyfer upptäckta i Kazakstan
I bakgrunden: Nordöstra Kazakstan (Shutterstock) Till höger: Minoisk keramik från Kreta. Den minoiska civilisationen blomstrade från år 3000 f.Kr. till 1100 f.Kr. Svastikasymbolen fanns överallt i forntiden. (Agon S. Buchholz/Wikimedia Commons)


Arkeologer kallar dem Kazakstans Nazcalinjer – över 50 gigantiska geoglyfer skapade av jordkullar och timmer som ligger utsträckta över landskapet i norra Kazakstan. De är utformade i en mängd olika geometriska former, bland annat kors, kvadrater, ringar och till och med en svastika – en forntida symbol som har använts i minst 12 000 år.

Enligt LiveScience var dessa geoglyfer, som är väldigt svåra att se på marken, de första som hittades på Google Earth. Sedan dess har ett team av arkeologer från Kostanay University i Kazakstan och Vilnius University i Litauen, undersökt de gigantiska strukturerna med flygfoton och markpenetrerande radar.


En av flera figurer i de geoglyfer som kallas Nazcalinjerna. (Martin St-Amant/Wikimedia Commons)

En av flera figurer i de geoglyfer som kallas Nazcalinjerna. (Martin St-Amant/Wikimedia Commons)

Resultaten avslöjade en stor mängd former som var mellan 90 och 400 meter i diameter, mestadels byggda av jordkullar. En var dock byggd av timmer – svastikan. Forskarna har ännu inte daterat strukturerna men deras egenskaper tyder på att de är runt 2000 år gamla.

”Idag kan vi bara säga en sak – geoglyferna byggdes av människor i forntiden. Av vem och i vilket syfte förblir ett mysterium”, sade arkeologerna Irina Shevnina och Andrew Logvin på Kostanay University i ett mail till Live Science.

Svastikan är en forntida symbol som upptäckts i Europa och i Asien. Ordet "svastika" kommer från sanskrit och har innebörden "det är", "välbefinnande" och "lycka". Symbolen är emellertid också känd under andra namn i olika länder – som "wan" i Kina, "Manji" i Japan, "Fylfot" i England, "Hakenkreuz" i Tyskland och "Tetraskelion" i Grekland. P.R. Sarkar, expert på sanskrit, sade 1979 att den djupare betydelsen i ordet är "permanent seger".


Minoisk keramik från Kreta. Den minoiska civilisationen blomstrade från år 3000 f.Kr. till 1100 f.Kr. (Agon S. Buchholz/Wikimedia Commons)

Minoisk keramik från Kreta. Den minoiska civilisationen blomstrade från år 3000 f.Kr. till 1100 f.Kr. (Agon S. Buchholz/Wikimedia Commons)

Det är inte första gången som en geoglyf av en svastika har hittats. De har också upptäckts i Jordanien och i New Mexico i USA, och geoglyfer av alla sorter har identifierats i en mängd länder runt om i världen och som skapats av olika kulturer, bland annat i Storbritannien, Brasilien och till och med i sydvästra USA.

Trots mängder av forskning kring dessa fantastiska skapelser runt om i världen fortsätter syftet med geoglyferna att gäcka forskarna och förblir föremål för olika hypoteser. Vissa forskare tror att de har en koppling till himlen och representerar konstellationer på natthimlen.

Andra experter tror att linjerna spelade en roll i pilgrimsfärder där man måste vandra genom dem för att komma till en helig plats. En annan idé är att linjerna är kopplade till vatten, något som är livsviktigt för liv men svårt att få tag på i öknen, och kan ha spelat en roll i vattenbaserade ritualer. Arkeologiska utgrävningar vid geoglyferna i Kazakstan påvisade byggnader och eldstäder, vilket tyder på att ritualer ägde rum där.

Publicerat med tillstånd.