"Svårt för Anders Borg att ändra på finsk ekonomi"
Sveriges före detta finansminister, moderaten Anders Borg meddelade den 15 september efter valet att han inte tänker fortsätta med politiken. (Foto: Regeringskansliet)


När nyheten om att Anders Borg ska analysera Finlands ekonomiska situation kom ut via Dagens Industri, hade den finska tidningen Hufvudstadsbladet nästa dag en stor rubrik: Kom inte hit, Anders Borg!

Hufvudstadsbladet (Hbl) hade nämligen frågat experter om Anders Borgs uppdrag och fått ett nästan enhälligt svar – det blir synd om Borg eftersom han inte skulle få något uträttat i Finland. 

I ett pressmeddelande den 14 oktober uppgav statsrådets kansli i Finland att man beställt en rapport av Sveriges tidigare finansminister. 

Kämpar med tillväxten

Rapporten ska ge en aktuell lägesbild av Finlands ekonomi och ge förslag på centrala mål, samt nödvändiga åtgärder inom den ekonomiska politiken. Borg ska rapportera om utmaningarna för Finlands ekonomi. Rapporten skall bli klar till nästa valperiod, våren 2015. Borg har lovat att göra rapporten utan betalning.

Finlands statsminister Alexander Stubb menar det är bra att få en utomståendes syn på ekonomin. 

”Man ser inte tillräckligt långt när man sitter mitt i smeten själv”, sade han enligt pressmeddelandet.

Finland har en besvärlig ekonomisk situation och kämpar med att skapa ny tillväxt. Då gäller det att använda alla medel som står till buds, sade Stubb enligt pressmeddelandet. 

Facken som bestämmer

Flera experter som Hbl frågat anser att Borg kommer att få stora problem med de fackliga företrädarna i Finland eftersom den ekonomiska strukturen i Finland till stor del bestäms av facken. Om facket inte godkänner förslagen på förbättringar eller försämringar kommer de att säga nej. 

”Borg kommer att märka att vad han än föreslår så säger facket nej,” sade de Grönas riksdagsman Osmo Soininvaara till Hbl. 

Han menar att Sverige och Finland har stora skillnader i den politiska strukturen. I Sverige tillsätter man en kommitté av experter för att utreda medan i Finland är det intressebevakarna som bestämmer vad som ska göras. 

Om Sveriges flexibla linje att besluta om ändringar anser Soininvaara enligt Hbl vara helt omöjligt i Finland. 

Annorlunda beslutsprocess

Hbl har också tillfrågat direktör Juhani Vartiainen på Statens ekonomiska forskningscentral, och han anser att det finns stor skillnad mellan Finland och Sverige i hur besluten fattas. Till exempel är det regering och riksdag i Sverige som fattar beslut om exempelvis arbetsmarknadsreformer. De kan vid behov köra över arbetsmarknadsparterna. 

I Finland däremot är det arbetsmarknadsparterna själva som skall bestämma. Om man inte kommer överens blir det inga reformer och regeringen kan inget göra. 

Finlands finansminister Antti Rinne från socialdemokratiska partiet anser att det finns sakkunnigare personer än Borg i Finland, enligt tidningen Helsingin Sanomat. Rinne menar att det är viktigt att man diskuterar den finska ekonomin, men att de som verkligen känner till den finska ekonomin borde skriva rapporten.