Svårare för invandrare att stanna hemma
Anders Borg vill minska på arbetslösheten för invandrare. (Foto: Georges Gobet/ AFP)


Regeringen förbereder en rad förslag som syftar till att minska bidragsberoende för invandrare, berättade finansminister Anders Borg i Ekots lördagsintervju.

Ambitionen är enligt Anders Borg att invandrare i större grad ska komma ut på arbetsmarknaden, eftersom arbetslösheten bland de utlandsfödda är hög. Åtgärderna skulle ställa högre krav på invandrare att söka jobb, anser Borg. Han säger att det är svårt att komma in på arbetsmarknaden om man inte talar svenska och har stått utanför i 8-9 år.

– Man läser svenska för invandrare, varvat med föräldraledighet, varvat med att man sedan läser grundvux, att man har en kombination av studiemedel, socialbidrag och bostadsbidrag som gör att man kan vara utanför arbetsmarknaden en väldigt lång tid, sade Borg till Ekot.

Bland annat vill regeringen förhindra att invandrarkvinnor jobbar hemmavid med att ta hand om stora barn istället för att läsa svenska för invandrare. Integrationsminister Erik Ullhags förslag om att minska tiden i föräldraförsäkringen för dem som anländer till Sverige med lite äldre barn ställer sig Borg dock kritisk till.

– Vi har tittat på ett antal olika varianter men ännu inte hittat någon som vi tycker väger av det här på ett bra sätt, sade han.