Svår torka förstör grödor i södra Kina
Ett uttorkat fält på en bondgård i utkanten av Changsha i Hunanprovinsen i centrala Kina, augusti 2003. Nu är det åter svår torka i stora delar av Kina. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Torka i södra Kina har skadat grödor och sänkt nivåerna i vattenreservoarer och floder till historiskt låga nivåeer. Vissa provinser har haft lite eller inget regn sedan i augusti, enligt Jiangxiprovinsens bevattningsbyrå.

– Vi har inget vatten och grödorna äts upp av maskar. När vi skördar riset skördar vi maskar, sade Deng, en lantbrukare från Jing’anhäradet i Jiangxi.

Det har inte regnat i området, men hösttemperaturen har stigit.

– Vattenreservoaren är helt uttorkad, sade Deng och tillade att han aldrig sett en sådan storskalig förstörelse av grödor.

Floder och dammar är nästan torra, så risfält som är beroende av bevattning ger dåliga skördar. Många bönder har tvingats ta arbetsuppehåll.

– Vi kan inte göra något utan vatten, sade Ye, en bonde från Longmen-häradet som talade med Epoch Times. Han gav bara sitt efternamn.

– Grönsakerna växer inte, så vi måste köpa grönsaker. På en del platser är det till och med problem med dricksvatten.

Hundratusentals människor över hela Guangdongprovinsen har påverkats, enligt den lokala väderbyrån. Vattentillgången i 32 stora reservoarer i Guangdong har fallit till lägre nivåer än under torkan 2004.

Sedan juli har det knappt regnat alls kring Xiamen i Fujianprovinsen i södra Kina, där ris är huvudgrödan.

– Alla de risplantor och grönsaker vi planterat har dött. Grönsakerna hade förstörts inifrån. Vi har i princip inte fått någon skörd den här säsongen, sade Chen, en lokal lantbrukare.

Chen berättade för Epoch Times-reportern att han är orolig över den påverkan som torkan kan ha på Fujian om den fortsätter. Han berättade att de torra grönsakerna inte ens kan användas till hönsfoder, och tillade att många har börjat odla auberginer, som klarar torka bättre.

Uppskattningsvis är en halv miljon hektar åkermark drabbad av torka i Fujianprovinsen och 194 000 personer lider av dricksvattenbrist. Dussintals vattenreservoarer har de lägsta nivåerna någonsin och vissa har torkat ut helt, enligt rapporter från Fujians kontor för hantering av översvämning och torka.

Från en bro kan man se att Xiangfloden torkat ut till den grad att den bara har halva sin bredd kvar. Vattenväxter har frodats i det stillastående vattnet. Torrperioden i floden förväntas fortsätta till slutet av året.

Låga vattennivåer har lett till att handeln längs vissa delar av floden har gått i stå. Anqing-sektionen av Yangtzefloden, i Anhui och Jiangsuprovinsen, har nått sin lägsta punkt sedan 1986 enligt en officiell rapport. Båtar har hamnat på land och det blir allt svårare att navigera på floden.

Sedan 90-talet har det blivit allt vanligare med torka i Kina.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24873/