Svår situation för överlevande efter jordskreden
En kinesisk kvinna gråter bland spillrorna medan räddningsarbetarna tar en paus efter den massiva jordskred i Zhouqu, nordvästra Kina i Gansu-provinsen den 11 augusti. Häftiga regn har förvärrat eländet i den kinesiska staden som drabbades av jordskred. Nya översvämningar hindrar hjälpinsatserna och stanken av död är genomträngande. (Foto: AFP)


Räddningsarbetet i nordvästra Kina, där massiva jordskred drabbat häradet Zhouqu i Gansuprovinsen, fortsätter. Hoppet om att finna överlevare är litet och mer regn hotar den redan instabila regionen.

Den officiella dödssiffran gick upp över tusen redan i onsdags, med flera hundra fortfarande saknade. Ortsbefolkningen menar att katastrofen är betydligt större.

– Vi har bekräftat att minst tvåtusen personer dött och det finns fler skadade. Det är mycket allvarligt. Byggnader har jämnats med marken och leran ligger två meter djup på vissa ställen, sade Tan, som bor i området.

En annan lokalinvånare sade att mer än niotusen personer saknas.

I början av vekcan rapporterade Hongkongbaserade Apple Daily att en annan person från området uppskattat att mer än fyratusen personer dött.

Den kinesiska regimens propagandadepartement har dock förbjudit journalister att besöka området, så katastrofens verkliga omfattning kan inte bekräftas.

I nuläget försöker de hemlösa överlevarna göra vad de kan för att få undan bråten.

– Huvudsakligen arbetar man för hand. det är spadar och händer och huvudsakligen familj och vänner som hjälper till. Efter vad jag uppskattar finns det ett par tusen människor på uppsamlingsplatserna, samtliga hemlösa nu, sade Tan.

Eftersom vatten och el slagits ut av jordskredet möter de överlevande ytterligare svårigheter.

Zhang, som bor på orten, sade:

– Vi försöker nu skynda oss att rädda människor. El, vatten och matförsörjning är helt avskuren. Vi har inget att dricka. Vattenverket har förstörts, liksom all övrig infrastruktur. Vi måste klara oss på en bit bröd om dagen. De som överlevt har fått klämma in sig i tält. Det är mycket döda kroppar och det kommer att bli sjukdomsutbrott om man inte tar hand om det här. Det här är vad vi står inför.

Kinesiska myndigheter har skyllt jordskreden på vädret, men vissa experter anser att vattenkraftsdammar och avskogningen av området har bidragit till katastrofen.

Källa:  http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/40923/