Svält hotar i flyktinglägren runt Syrien
Situationen för flyktingarna i lägren i Mellanöstern blir allt mer desperat sedan FN:s matprogram, WFP, fått akut brist på pengar. Nu vädjar man om mer bistånd från omvärlden. Foto: Anwar Amro/AFP/Getty Image


Akut brist på mat i flyktinglägren i länderna runt Syrien är en direkt orsak till att så många flyktingar gör allt för att ta sig vidare. Detta beror på att pengarna inte strömmar in som de ska från givarländer till FN:s matprogram.

FN vädjar nu till omvärlden att snabbt få fram pengar till flyktingarna i Mellanöstern.

– Vi har tvingats att helt dra in mat och vatten för över 360 000 flyktingar i Libanon och Jordanien, sade chefen för FN:s matprogram, WFP, Ertharin Cousin till Ekot.

Matransonerna har halverats för ytterligare 1,3 miljoner människor på flykt från kriget i Syrien

Pengarna slut

Flyktingarna fick tidigare fulla matransoner. FN var övertygat om att pengar skulle fortsätta strömma in från en omvärld väl medveten om det akuta läget. Men redan i december förra året tog pengarna slut.

– Inte förrän vi slog larm på allvar kom pengarna. Nu tvingas vi göra det igen, sade Cousin.

Behoven ökar, men ländernas bidrag till FN minskar. Många länder ”glömmer” eller struntar i att betala utlovade bidrag.

Antalet flyktingar ökar

Antalet flyktingar från det sönderfallande Syrien blir bara fler och fler. Just nu är det ett absolut nödläge, säger Cousin. Pengarna är inte i närheten av att täcka behoven.

Dagens Nyheter skriver att situationen är desperat bland flyktingarna som förlorat sin matranson i Jordanien och Libanon. Några talar till och med om att återvända till aktiva krigszoner i Syrien. ”Vi dör ju ändå här, av svält”.

WFP:s talesperson i Jordanien och Syrien, Dina el-Kassaby, säger till DN att det omedelbart skulle behövas ytterligare 314 miljoner dollar (2,6 miljarder kronor), för att de två miljoner flyktingarna i Jordanien och Syrien skulle få det allra nödvändigaste.