Suu Kyis frigivning efter valet ”fegt fiffel”
En demonstrant visar bilder av den burmesiska demokrati ikonen Aung San Suu Kyi under en demonstration i Tokyo, Japan. (Foto: Toshifumi Kitamura / AFP/ Getty Images)


USA fördömer den burmesiska militärjuntans plan att frige demokratiska ledaren Aung San Suu Kyi först efter valet den 7 november.

Vid en presskonferens på torsdagen beskrev utrikesdepartementets talesman Philip Crowley planerna som ”fegt fiffel” och sade att det är osannolikt att det kommande valet kommer att vara rättvist, fritt, och trovärdigt.

– Aung San Suu Kyi och hennes kollegor borde ha rätt att delta fullt ut i denna valprocess och att rösta i denna process, sade han.

Suu Kyi sattes i husarrest efter att hennes parti, National League for Democracy, vann parlamentsvalet 1990. Hon har tillbringat sammanlagt 15 av de senaste 20 åren i fängelse, det mesta i husarrest.

Enligt föreskrifter som instiftats av militärjuntan tidigare i år, kan inget parti som har medlemmar i förvar delta i den kommande omröstningen, därmed har man funnit ett effektivt sätt att utesluta Suu Kyi och hennes parti från valet.

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/45033/