Suu Kyi i fortsatt husarrest
Aung San Suu Kyi fotograferad i november 2007.(AFP PHOTO)


På tisdagen dömdes Burmas demokratiledare Aung San Suu Kyi till ytterligare ett och ett halvt års fångenskap. Detta efter att en amerikan besökt henne i hemmet där hon sitter i husarrest.

– Domen mot Aung San Suu Kyi är en skam. Gripandet, rättegången och att hon nu förklaras skyldig kan inte beskrivas som annat än juridisk och politisk teater, sade Amnesty Internationals generalsekreterare Irene Khan.

1990 vann Suu Kyis demokratiska parti valet i Burma, vilket militärjuntan inte ville acceptera och Suu Kyi har alltså suttit i husarrest i tolv av de 19 år som har förflutit. Formellt skulle arresten ha upphört den 27 maj i år.

Den 54 -årige amerikanen John Yettaw hade simmat över en sjö för komma fram till Suu Kyis hem, han tillbringade två dygn i Suu Kyis hem och greps då han skulle återvända. Mannen har dömts till sju års straffarbete, skriver Dagens Juridik.

Rättegången mot Suu Kyi inleddes i maj 2009 och till en början såg det ut som att hon skulle komma att dömas till ytterligare fem års husarrest.

Domstolen i Rangoon menade att hon brutit mot reglerna för arresten då mannen stannat i hennes hem två dygn. Domen blev tre års fängelse och straffarbete, vilket militärjuntan genast ändrade.

– Den burmesiska regeringen hoppas säkert att omvärlden kommer att se den kortare strafftiden som ett tecken på mildhet . Men domen får absolut inte tolkas på det sättet. Under de senaste 20 åren har Aung San Suu Kyi har tillbringat drygt 13 år i husarrest. Hon skulle överhuvudtaget aldrig har gripits eller ställts inför rätta. Omvärldens krav måste vara att hon omedelbart och villkorslöst släpps fri, sade Amnesty.

Tisdagens dom utlöste snabbt protester från omvärlden.Det svenska EU-ordförandeskapet skickade ut ett meddelande om att Europas sanktioner mot Burma skärps. Exakt hur är oklart.

– Det är ett starkt fördömande och det rättsvidriga beslutet kommer att leda till uppskärpta sanktioner, sade Fredrik Reinfeldt.

Militärjuntans dom har utlöst många protester från omvärlden. Det svenska EU-ordförandeskapet skickade har meddelat att Europas sanktioner mot Burma bör skärpas.

– Det är ett starkt fördömande och det rättsvidriga beslutet kommer att leda till uppskärpta sanktioner, sade Fredrik Reinfeldt till Sydsvenskan.

FN:s säkerhetsråd höll ett möte under tisdagen för att diskutera domen och FN-chefen Ban Ki-moon sade att han beklagade domen, skriver Reuters.

Men förutsättningarna för att göra konkreta aktioner är små. Kina som har veto i rådet har aalltid opponerat sanktioner mot dess grannland Burma.

Ett uttalande från FN:s generalekreterare Ban Ki-moon, sade att han ”djupt beklagar” domen mot Suu Kyi och yrkar på att hon skall ”omedelbart och ovillkorligen frisläppas”.