Stulet barn i Argentina återfunnet


En argentinsk man som stals från sina föräldrar 1978 under den före detta militärdiktaturens ”Smutsiga krig” återförenades i onsdags med sin biologiska familj.

Människorättsgruppen Mormödrar från Plaza de Mayo, ägnar sig åt att hitta barn som stals under det Smutsiga kriget. Människorättsorganisationer uppskattar att 30 000 människor ”försvann” under 70-talet, de rapporterar att  det 106:e stulna barnet nu har återfunnits.

Den idag 34-årige Pablo Javier Gaona Miranda har identifierats som son till två personer som försvann 1978, rapporterar BBC.

Pablo Javier har alltid vetat att han var adopterad”, berättar ‘Mormödrars’ ordförande Estela de Carlotta för BBC. Han föddes i april 1978. En månad senare kidnappades hans föräldrar av militären och de fick därefter inte se sin son igen. Pablo Javier gavs bort till en annan familj, av en överste i armén.

De biologiska föräldrarna har letat efter sonen sedan sent 70-tal.

– Jag har berättat för alla mina bröder att vi har en ny brorson. Han var det första barnbarnet och alltså den första brorsonen. Vi gläds åt honom, säger Pablo Javiers farbror till BBC.

I juli började argentinska åklagare att snabba på rättegångarna för de tjänstemän som anklagats för att ha brutit mot mänskliga rättigheter under det Smutsiga kriget. Många av dessa före detta tjänstemännen har hunnit avlida innan deras mål avslutas.

”Det har förekommit missnöje kring den tid som rättegångarna har tagit och att vittnena fått lida på nytt, säger Pedro David, chef vid Argentinska Nationella appellationsdomstol, som i år drivit på reformer gällande rättegångarna”, till Miami Herald.

Översatt från engelska.