Studentledare drar tillbaka omröstning och ber om ursäkt
(Från vänster till höger) Benny Tai från den prodemokratiska gruppen Occupy Central och studentledarna Alex Chow, Joshua Wong och Alan Leong för Civic Party deltar i en presskonferens vid de prodemokratiska demonstranternas plats i distriktet Admiralty i Hongkong den 26 oktober 2014. Hongkongs prodemokratiska demonstranter tvingades den 26 oktober att upphäva en planerad omröstning om deras nästa steg – några timmar innan den skulle börja – på grund av olika åsikter om hur man ska gå vidare i sin månadslånga kampanj. (Nicolas Asfouri /AFP/ Getty Images)


Occupy-rörelsens ledare, i den mån den har några, drog under söndagen tillbaka planer på att hålla en omröstning om rörelsens framtid. Orsaken är att gruppernas ledare säger att de inte tillräckligt hade rådgjort med demonstranterna och bad om ursäkt för misstaget i en presskonferens.

Ursprungligen hade de tre grupperna, Occupy Central with Love and Peace, Hong Kong Federation of Students och Scholarism, kommit med ett förslag om att genomföra en allmän omröstning via sms. Omröstningens syfte var att få de som ockuperar de tre områdena i Hongkong att uttrycka sin uppfattning i olika frågor som sedan var tänkta att förmedlas vidare till regeringen att tas under övervägande.

Den sköts emellertid upp på grund av ”olika åsikter gällande formatet, förslagen och effektiviteten” i opinionsundersökningen.

”Vi tror att en massrörelse bör agera enligt folkets vilja och vi ber allmänheten om ursäkt för att vi inte tillräckligt diskuterat detta bland deltagarna innan det föregående beslutet fattades”, sade organisatörerna i ett pressmeddelande.

Man har emellertid inte retirerat från sina ockupationer av de viktigaste trafiklederna i Hongkong.

”Vi måste medge att vi gjorde ett misstag i dag”, sade Alex Chow, ledare för Hong Kong Federation of Students, vid en presskonferens.

”Vi ber alla om ursäkt.”


(Från vänster till höger) Benny Tai från den prodemokratiska gruppen Occupy Central och studentledarna Alex Chow, Joshua Wong och Alan Leong för Civic Party deltar i en presskonferens vid prodemokratiska demonstranternas plats i distriktet Admiralty i Hongkong den 26 oktober 2014.

(Från vänster till höger) Benny Tai från den prodemokratiska gruppen Occupy Central och studentledarna Alex Chow, Joshua Wong och Alan Leong för Civic Party deltar i en presskonferens vid prodemokratiska demonstranternas plats i distriktet Admiralty i Hongkong den 26 oktober 2014.

Gruppen fattade sedan varandras händer och bugade.

Responsen bland demonstranterna var ganska dämpad. Den nuvarande formen på rörelsen utvecklades spontant, där de traditionella demokratiska ledarna höll sig i bakgrunden och ivriga studenter och unga människor rusade fram till frontlinjerna, stängde av trafiken och satte upp tält över de viktigaste trafiklederna.

Förslagen skulle ha innefattat rörelsens svar till Hongkong-regeringen efter de första diskussionerna mellan officiella representanter och demonstranter under måndagen. Chefssekreteraren Carrie Lam och regeringsanställda, mötte fem representanter från Hong Kong Federation of Students. Huvudresultatet av den offentliga debatten som pågick i två timmar, var att regeringen lovade att framlägga en rapport om hur Hongkongborna känner, till makten i den kinesiska regimen. Occupy-ledarna försökte bedöma vad folk tyckte om en del av innehållet som man ansåg borde vara med i den rapporten.

Falsk demokrati

Det första av de två förslagen som Occupy-ledarna gav till demonstranterna var att inkludera förslaget att Kinas nationella folkkongress, Kinas i praktiken maktlösa lagstiftande församling, drar tillbaka ett beslut man fattade den 31 augusti, som kraftigt begränsade Hongkongs möjlighet till allmänna val.

Det andra förslaget innehöll två komponenter: att upphäva systemet ”funktionella valkretsar” i det lagstiftande rådet, Hongkongs parlament, som fördelar mandat till olika industriella och sociala sektorer, snarare än att öppna upp mandat för konkurrenskraftiga val; och att man kräver att allmänheten ska kunna nominera kandidater till valet av chief executive (regeringschef) 2017.

För närvarande bestäms kandidaterna för val till chief executive av en kommitté som går Pekings ärenden. Demonstranter säger att detta ger upphov till ”falsk demokrati”, eftersom de tvingas välja en kandidat som redan har granskats och handplockats av Peking. .