Strid väntar om EU-styrka
Ett fartyg från Europeiska gräns- och kustbevakningen Frontex bogserar en gummibåt med migranter i nordöstra Grekland, nära ön Lesbos. (Foto: Santi Palacios/AP/TT-arkiv)


EU-kommissionen vill kunna sätta in sin gränsstyrka i medlemsländer utan deras egna samtycken. ”Odemokratiskt” lyder ett av många avfärdanden av tisdagens nya förslag.

– Vi kan inte utesluta att det kan komma inträffa exceptionella situationer där medlemsländer av olika skäl inte kan agera själva. I dessa sällsynta fall måste myndigheten kunna agera, sade EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans när han presenterade förslaget inför EU-parlamentet.

– Det är en säkerhetsventil som vi hoppas aldrig behöva använda, betonade Timmermans.

Textmässigt heter det att ”myndigheten ska kunna gå in för att garantera att åtgärder vidtas på plats, även när det inte finns någon hjälpansökan från det berörda medlemslandet, eller när medlemslandet anser att det inte finns behov för ytterligare intervenering”.

”Odemokratiskt”

Den nya myndigheten – Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån – ska ersätta och ge ny kraft åt dagens gränsbyrå, Frontex.

För flera medlemsstater, inklusive Sverige, är dock blotta tanken på att överlämna ansvaret för den egna gränskontrollen till EU närmast otänkbar.

– Det är en del av varje stats skyldighet att klara av att upprätthålla sin gränskontroll. Jag hoppas att vi får ett förstärkt Frontex på plats, men inte ett Frontex som ska ta över nationalstatens uppgifter, sade exempelvis inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT i förra veckan.

– Odemokratiskt, inte skött av medlemsländerna och ansvarigt bara inför jag-vet-inte-vem, sade i sin tur Polens nye utrikesminister Witold Waszczykowski i går, enligt nätsajten EU Observer.

”Absurt”

I EU-parlamentet har däremot kommissionen starkare stöd, framför allt i den liberala partigruppen Alde.

– Att det fortfarande finns medlemsländer som tycker att de här förslagen går för långt är för mig ganska deprimerande. Ibland undrar jag om regeringarna och medlemsstaterna lever i ett parallellt universum? Hur kan de annars konstant klaga på bristen av gränskontroll och sedan vara emot det här när det presenteras? Det är absurt, sade svenska ledamoten Cecilia Wikström (L).

– Vad vi skapar i dag är precis vad det här parlamentet alltid har bett om: Mer EU, sade i sin tur asyl- och migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos när förslaget lades fram.