Strejk på grekisk tv sedan journalister stängts av
En grekisk journalist bär ett plakat under en 24-timmars strejk i Aten den 18 oktober. Grekiska journalister kommer att fortsätta strejken till den 6 november, som följd av att tre journalister stängdes av i tisdags. (Foto: Louisa Gouliamaki/AFP/Getty Images)


Tre journalister blev i tisdags avstängda av den statsstyrda grekiska tv-stationen ERT på grund av deras uttalanden om landets polisövervakning. Den Panhelleniska journalistfederationen (POESY) uppmanar ERT:s anställda att strejka och kräver ett omedelbart hävande av ”förföljelsen” av nyhetsankarna.

Under en morgonrapportering på ERT kommenterade nyhetsuppläsarna, Kostas Arvanitis och Marilena Katsimi, allmänna säkerhetsministern Nikos Dendias hot om att stämma den brittiska tidningen The UK Guardian. Guardian hade den 9 oktober publicerat en artikel om hur den grekiska polisen torterat anti-fascistdemonstranter efter en demonstration i Aten den 30 september.

Den direktsända konversationen mellan nyhetsuppläsarna transkriberades av Arvantis på hans blogg. Den citerades sedan av Global Voices Online, en internationell sida som sammanställer rapporter från bloggar och medborgarmedia:

Katsimi: Och här kommer resultatet av undersökningen av de 15 arresterade personerna som Guradian skrev om. Säkerhetsministern Dendias ville stämma tidningen.

Arvanitis: Gjorde han inte det?

Katsimi: Nej det gjorde han inte, eftersom undersökningen visar att det verkligen är ett brott.

Arvanitis: Tänker han avgå nu?

Katsimi: Jag tror inte det

Arvanitis: Och vad händer nu? Kommer han be om ursäkt?

Katsimi: Jag vet inte …

Arvanitis: Wow … det är svårt för Denadias. Och ha kommer från samma ställe som du, från Korfu.

Katsimi: Och det måste jag säga, han är en allvarlig man.

Den nyligen tillträdde ERT-chefen Emilios Liatsos stängde efter sändningen av nyhetsuppläsarna och sade att de bröt mot journalisternas etiska koder.

Liatsos rättfärdigade beslutet med att säga att reportrarna gjorde ”oacceptabla insinuationer mot minister Nikos Dendias utan att ge honom chansen att uttrycka sin åsikt”, enligt tidningen Greek Reporter. Han skrev i en notis att ”Deras kommentarer var som en preliminär presentation av domen.”

Minuter efter avstängningen skrev Arvanitis enligt Global Voices på Twitter: ”Uppenbarligen stänger Liatsos av oss”. Sympatisörers meddelanden fyllde därpå hela hans blogg.

Katsimi kritiserar avstängningen. Hon säger till Enter TV att ”Beslutet verkar överdrivet och ogrundat. Jag sade ingenting som inte borde ha sagts, inte heller anklagade jag någon.”

Enligt Greek Reporter stängdes en tredje reporter av. Detta på ER3, ett av nätverken under ERT. Avstängningen kom efter att han kommenterat polisövervakningen under en festival i Tessaloniki, Greklands andra största stad.

När han sade att han tyckte att övervakningen var hård svarade hans kollegor i studion att det var nödvändigt. Då sade reportern, ”Regeringen borde fundera över varför saker har kommit till den här punkten.”

Tisdagens avstängningar inträffar strax efter arresteringen av den framstående grekiske undersökande journalisten Costas Vaxevanis, i förra veckan. Han arresterades för att ha avslöjat namnen på omkring 2 000 välbeställda greker med bankkonton i Schweiz. Trots att han uppmanade läsarna att inte anta att dessa individer är skyldiga till skattebrott, kritiserade han regeringen för att inte ha undersökt listan som han säger att den känt till i åratal.

En taleskvinna för partiet den Panhelleniska socilasistiska rörelsen (PASOK), Fofi Gennimata, sade i ett uttalande att, ”PASOK anser att för att public service ska uppnå sitt syfte behöver den stödjas av staten. Det bästa stödet är inget annat än att visa förtroende för dess journalister, chefer och personal. Låt oss släppa loss kraften i det offentligas tv och radio.”

Översatt från engelska.