Strejk på Foxconn efter höjda kvalitetskrav på iphone 5
Kinesiska arbetare monterar elektroniska komponenter på den taiwanesiska teknologijätten Foxconns fabrik i Shenzhen, 2010. Nyligen har det rapporterats om hur arbetet stoppats och en strejk utlysts i en fabrik som tillverkar iphone 5. (AFP/AFP/Getty Images)


Tusentals arbetare på en Foxconnfabrik i norra Kina, som tillverkar komponenter till Apples iphone 5, har gått ut i strejk. De anser att kvalitetskraven helt enkelt är för höga, enligt en arbetarrättsgrupp.

På senare år har det förekommit storskaliga protester och upplopp på Foxconns fabriker. Bland annat var det oroligheter vid en fabrik i Taiyuan, där tusentals arbetare var inblandade. Det har även förekommit åtskilliga självmord, och vid två fabriker även explosioner.

New York-baserade China Labor Watch (CLW), sade att strejken vid fabriken i Zhengzhou, i den nordliga Henanprovinsen, inleddes på fredagen, och att mellan 3 000 och 4 000 av Foxconns anställda deltog.

”Strejken är ett resultat av att de här arbetarna är under för mycket press”, sade Li Qiang, chef för CLW, i ett uttalande. Arbetarna berättade att ett par av produktionslinorna som tillverkar komponenter till iphone 5 var stängda under hela fredagen.

Arbetarna sade till arbetarrättsgruppen att Foxconn hade krävt att de skulle arbeta under helgerna, och höjde de redan stränga produktkvalitetskraven, utan att erbjuda någon utbildning så att man har någon chans att faktiskt göra jobbet. Det här ledde till att arbetarna tillverkade produkter som inte höll måttet, vilket i sin tur ökade pressen ytterligare. Enligt gruppen var det både Apple och fabriksledningen som kom med kvalitetskraven.

”Det här ledde till att de anställda inte ens kunde tillverka iphones som höll måttet”, sade CLW. Foxconns ”kvalitetsinspektörer hamnade i konflikt med arbetarna och blev flera gånger misshandlade av arbetarna. Fabriksledningen slog dövörat till för klagomål över de här konflikterna, och gjorde ingenting för att rätta till saken.”

Det uppstod även ett slagsmål mellan arbetare och kvalitetsinspektörerna, vilket ledde till att ett av fabrikens inspektionsrum skadades, och ett antal personer hamnade på sjukhus, enligt CLW. Förra veckan kom det hot mot inspektörerna, och när de rapporterade detta till ledningen ignorerades det, och ingenting gjordes.

Produktionsproblemen och det faktum att folk tvingades att arbeta under helgerna ledde till ett storskaligt arbetsstopp på fabriksgolvet, som både arbetare och inspektörer deltog i. Foxconn nekade till att någon strejk ägde rum i Zhengzhou, och man sade att störningarna tidigare i veckan var små, och att de omedelbart åtgärdades.

”Alla rapporter om att det förekommit några strejker bland anställda är felaktiga”, skrev Foxconn i ett email till Reuters. ”Inget avbrott har ägt rum, varken på den fabriken eller på någon annan Foxconnfabrik, och produktionen har löpt enligt schemat.”

Enligt sajten CNET har Foxconns fabrik i Zhengzhou omkring 190 000 anställda.

”De anställda säger alltid att folket utanför vill ha ett jobb, och att de på insidan vill sluta”, sade en anställd på Foxcon.

Översatt från engelska