Sträng säkerhet kring kommunistpartiets plenisession
Myndigheter i Peking monterar upp stängsel för att hindra petitionärer från att samlas. (Bloggbild via Apple Daily)


Inför det kinesiska kommunistpartiets centralkommittés fjärde plenisession den 15 september, trappade de kinesiska myndigheterna upp säkerhetsåtgärderna. En halv månad återstår till den kinesiska nationaldagen, 1 oktober.

Pekings allmänna säkerhetsbyrå höjde säkerhetsnivån till ”hög” och uppmanade till mobilisering av personal för att upprätthålla ordning och stabilitet under hela perioden fram till kommunistregimens 60-årsjubileum, rapporterar Hongkongbaserade Apple Daily.

Peking har över 200 in- och utfarter, och myndigheterna arbetar utifrån att varenda bil och varenda person som passerar måste kollas. Alla som reser till Peking med tåg eller långfärdsbuss får också sina identiteter kollade.

Tusentals soldater och säkerhetsvakter patrullerar gatorna dygnet runt. Politiska dissidenter och människorättsaktivister säger att övervakningen är hårdare än både inför årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg och runt OS i fjol.

Samtidigt städar myndigheterna bort ”oönskade” från huvudstaden och varnar att de som ställer till med problem kommer behandlas ”fientligt”, rapporterar Apple Daily.

Poliser från Peking och Guangxiprovinsen har till exempel samarbetat för att skicka människorättsaktivisten Wang Debang tillbaka till hans hemstad.

Denna iver att rensa upp i staden kom till och med att drabba en nunna.

Den 27-åriga nunnan Zou Yijun från Shenzhen, som bosatte sig i Peking för två år sedan fick ett meddelande från sin hyresvärd den 14 september där det stod att hon måste flytta. Enligt hyresvärden var det på order från polisen.

– Jag har aldrig gjort något olagligt. Jag begriper inte varför myndigheterna inte ens tolererar munkar och nunnor. De har gått för långt, det här är helt enkelt alltför bisarrt, sade hon till Apple Daily.

Myndigheterna satte också upp metallstängsel där det vanligen samlas petitionärer i ett försök att hindra dem.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22567/