Storstrejk i Grekland idag
I hamnen i Pireus ligger båtarna stilla. All färjetrafik till de grekiska öarna är inställd under 24 timmar, när grekerna går ut i generalstrejk mot landets politik. (Foto: Angelos Tzortzinis /AFP/Getty Image)


Idag torsdag kommer det mesta i Grekland stå still när folket går ut i en 24-timmars strejk. Det är den första stora generalstrejken sedan premiärminister Alexis Tsipras återvaldes för två månader sedan.

Både anställda inom den offentliga och den privata sektorn lägger ner arbetet idag i protest mot ännu fler nedskärningar och skattehöjningar.

– När den genomsnittliga lönen redan minskat med 30 procent och lönerna är oacceptabelt låga och det sociala trygghetssystemet riskerar att kollapsa, kan vi inte bara tiga och sitta still, säger Grigoris Kalomoiris, från fackföreningen Adedy enligt The Guardian.

Strejken har initierats av de två stora fackförbunden för den offentliga och privata sektorn, Adedy och GSEE. Alla offentliga tjänster kommer att vara nedlagda och sjukhusen kommer att ha väldigt begränsad personal.

Läkare, apotekspersonal, lärare och bankanställda ska lägga ner arbetet. Atens tunnelbana, tåg- och färjetrafik och inrikesflyg kommer att stå still. Museer och arkeologiska platser är också stängda, rapporterar ekathimerini.com.

I ett uttalande säger den privata sektorns fackförbund, GSEE, att strejken är folkets svar på de krav och den destruktiva politik som lett landet in i en återvändsgränd. Dessa krav har pressat arbetstagarna och gjort att landets ungdomar har förlorat hoppet, skriver Reuters.