Stor utrensning av oliktänkande inför OS
Jinyan Zeng och Hu Jia sattes i husarrest i mars 2007. Deras två månader gamla dotter är sannolikt världens yngsta politiska fånge. (Foto: Getty Images)


Firandet av det kinesiska nyåret pågår nu i Kina. Men det är inte självklart att alla får ta del av fyrverkerierna, de röda paketen och de fyllda degknyten som kallas dumplings. För många börjar råttans år med tårar, hemlöshet och frihetsberövande.

Det är ett knappt halvår kvar tills OS invigs i Peking. Kinas regim är därför i full fart med att rensa ut regimkritiker eller de som insisterar på att behålla sina egna åsikter eller tro.

Under de senaste tre månaderna har trehundra dissidenter arresterats. Den kände regimkritikern Hu Jia är en av dem.

Hu Jia började som frivilligarbetare för aidsdrabbade i blodskandalernas spår på 1990-talet. Han har också varit mycket aktiv med att hjälpa advokaten Gao Zhisheng som förföljts av myndigheterna för sin kamp för medborgerliga rättigheter för kristna, Falun Gong-utövare och människor som förlorat sina bostäder på grund av de omfattande byggnationerna inför OS.

Hu Jia och hans hustru Jinyan Zeng har hållits i husarrest i Peking sedan mars 2007. Han var med i dokumentärfilmen ”Fånge i den fria staden” i vilken det framgår hur många poliser som vaktade utanför deras hus.

Den 27 december bröt sig poliser in i hans hem och förde bort honom. Den 30 december utfärdades en arresteringsorder, som grundades på anklagelser om statsfientlig verksamhet.

Den kände kinesiske exilförfattaren Xiaobo Liu, som nu bor i USA, sade att det var en varning till kineser att alla regimfientliga ord och handlingar skulle komma att betraktas som skadegörelse av OS i Peking.

Tyska medier kommenterade att Hu Jia rövades bort för att hindra utländska medier att komma in i Kina för att intervjua Hu Jia, trots alla löften från regimen om att utländska medier välkomnas.

Europaparlamentet och USA:s kongress har engagerat sig för att få Hu Jia fri. Reportrar utan gränser har på sin webbsajt också en namninsamling.

Hu Jias hustru och deras två månader gamla dotter hålls fortfarande i husarrest. Dottern är sannolikt världens yngsta politiska fånge.

Rättegången mot Hu Jia väntas börja i maj, bara några månader före OS.