Stor trädgårdssatsning i Göteborg
På en bänk i rosariet i Trädgårdsföreningen sitter Marianne Hedenryd från Borås och njuter av doften från rosorna. Här hittar hon många av de gammeldags rosorna som hon är så förtjust i. (Foton: Barbro Plogander, Epoch Times).


Norra Europas största trädgårdsutställning pågår just nu i Göteborg fram till den 28 september. Göteborgs Lustgårdar 2008, visar upp trädgårdar från 1700-talet till framtidens trädgårdar, köksträdgårdens historia, unika kulturmiljöer och trendskapande trädgårdsdesign.

De parker som ingår i trädgårdssatsningen är, förutom Göteborgs botaniska trädgård och Trädgårdsföreningen inne i centrum, Gunnebo Slott och Trädgårdar samt en park med många tusentals besökare, Lisebergs nöjespark.

Innanför Botaniska Trädgårdens entré håller ett gäng på att samlas. På en sten sitter Gunnel Alm-Sköldén ifrån Nyköping. Hon är här för att fira Maya Alm, sitt syskonbarns 30-årsdag. Båda älskar Botaniska och växter, så platsen för födelsedagsfesten är given.

– Ja, vi ska gå runt och njuta av alla blommor och växter och sedan äta gott, säger Maya.

Maya vill se så mycket
som möjligt, men hon har ingen favorit bland växterna, vilket däremot Gunnel har.

– Jag tycker om buskpioner, ja egentligen alla sorters pioner och rosor naturligtvis. Men här finns allt. Även om här finns sådant som man inte skulle vilja ha, så är det roligt att se det. Det är en upplevelse.

Ja, Botaniska Trädgården är en av Europas största i sitt slag och den anses vara en av de ledande i världen. Här finns inte bara blommor, parken är på 175 hektar, utan här ingår Ängsgårdensbergens naturreservat med barr- och lövskog, ljunghedar och mossar.

I Guide Michelins senaste
utgåva har Klippträdgården belönats med ett högt betyg. En annan utmärkelse, en guldmedalj, gavs till Ulf Nordfjell för hans Linnéträdgård vid förra årets Chelsea Flower Show. Den trädgården har utvecklats vidare och välkomnar nu besökarna vid entrén.

Alla är inte intresserade av växterna som sådana, som fallet är med Rolf Lindfors. Han bor 10 minuters bilväg från Botaniska.

– Jag är i Botaniska Trädgården för jag tycker om att vara här och så plåtar jag insekter med min nya kamera, som jag var på posten och hämtade ut igår. Botaniska är helt fantastisk. Det är en oas mitt i centrum precis som Trädgårdsföreningen. Lägg ned vad som helst med inte dem.

Trädgårdsföreningen inne
i centrala Göteborg kan inte någon turist missa som strövar Avenyn ner. Utmed kanalen ligger Trädgården sedan 1842. I och med årets utställning har en atmosfär från sekelskiftet återskapats. Allt för att återge Trädgårdsföreningen dess forna glans. På slingrande promenadvägar hittar du rosenträdgårdar och dekorativa tapetgrupper.

I rosariet sitter Marianne Hedenryd från Borås, som tycker att det var väldigt många spännande installationer och trädgårdar att se på här inne i Trädgårdsföreningen. Nu sitter hon på en bänk i rosariet och njuter av rosendoften. Marianne är förtjust i gammeldags rosor.

– Jag är trädgårdsintresserad och arbetar också som journalist och skriver trädgårdsreportage, säger hon.

Marianne rekommenderar ett besök på Gunnebo Slotts trädgårdar, särskilt köksträdgården.

– Det är väldigt fint med kombinationen av grönsaker och färger. Det är uppbyggt ett mycket vackert parti. Jag tror att det är deras trädgårdsmästare som har gjort det. Det är blandat av färger där man kan se färgskalan från grönt, grått och till rött. Det är uppbyggt av köksväxter och kryddor.

Trädgårdarna vid Gunnebo slott har rekonstruerats. Huset byggdes i slutet på 1700-talet och nu är trädgården återställd. Här finns tre trädgårdstyper: stilträdgården, den engelska parken och nyttoträdgårdarna. Den sistnämnda med en historisk, traditionell köksträdgård, som kontrasteras mot en framtida, vilken präglas av kaos och en upplöst komposition.

Kaos kan man kanske tycka att det är inne på Liseberg, men entrébiljetten är faktiskt värd priset bara för nöjet att gå runt och titta på de fina planteringarna. Nu har ett helt nytt parkområde öppnats upp på hela 20 000 kvadratmeter. Ett antal naturliga rum med olika teman har skapats, där man tagit tillvara det bästa i den befintliga miljön.

Under utställningsperioden pågår många utställningar som till exempel Glupska skönheter, en samling av köttätande växter. Många intressanta föredrag och guidade visningar av parkerna pågår fram till den 28 september.


Det finns många blomsterplanteringar i Trädgårdsföreningen. Här är några små runda planteringar framför ett hus som har spaljerade päron utmed fasaden.

Det finns många blomsterplanteringar i Trädgårdsföreningen. Här är några små runda planteringar framför ett hus som har spaljerade päron utmed fasaden.


Klippträdgården i Botaniska Trädgården, Göteborg, har fått högt betyg i Guide Michelins senaste utgåva.

Klippträdgården i Botaniska Trädgården, Göteborg, har fått högt betyg i Guide Michelins senaste utgåva.


Rolf Lindfors jagar insekter med sin nya kamera i Botaniska trädgården som han tycker är helt fantastisk.

Rolf Lindfors jagar insekter med sin nya kamera i Botaniska trädgården som han tycker är helt fantastisk.


Här syns endast en liten del av rosariet i Trädgårdsföreningen.

Här syns endast en liten del av rosariet i Trädgårdsföreningen.