Stonehenges konstruktörer upptäckta?
I närheten av Stonehenge i England har arkeologer funnit en by som tros ha tillhört skaparna av det fascinerande stenmonumentet. (Foto: Flickr.com)


Upptäckten av en by från yngre stenåldern, cirka 7 000-4 000 f Kr, nära Stonehenge i Storbritannien har skapat upphetsning i arkeologiska kretsar den senaste tiden.

Staden, som är av trä, konstruerades mellan 2 600 och 2 500 f Kr och är i förvånansvärt gott skick med tanke på den ålder som man satt på den med hjälp av kol-14-metoden. Stenkonstruktionen Stonehenge som ligger i närheten har daterats till ungefär samma tidsperiod, vilket har fått en del experter att undra om den nyupptäckta byn var den plats där Stonehenges konstruktörer bodde.

Undersökningen, som finansierats av National Geographic, har funnit flera djurfossiler, rester av keramik, hus, sängar och andra saker från trämöbler, liksom fotspår inpräntade i lera.

Stonehenge är en av de mest gåtfulla arkitektoniska skapelserna på planeten och har nyligen förvandlats till en av de populäraste turistattraktionerna i Storbritannien. Mysteriet kring de stora stenblocken kommer delvis från avsaknaden av rationella förklaringar till hur man med så primitiv teknologi kan ha flyttat dessa gigantiska stenblock. Vissa av blocken väger mellan 25 och 45 ton och de är placerade på ett sådant sätt att det skulle vara en utmaning även för modern teknologi.

Än idag finns det inte en enskild, slutlig teori om motiven bakom konstruktionen av Stonehenge. De flesta forskare har accepterat det som en plats för dyrkan och att det använts för att hedra de döda, men man har också föreslagit att det kan ha varit en plats för andra religiösa ritualer eller astronomiska observationer. Man känner till att konstruktörerna av monumentet hade kunskaper inom astronomi, eftersom solen vid soluppgången under sommarsolståndet lyser rakt igenom byggnadens axel.

Arkeologer har också föreslagit att den nyupptäckta byn dessutom kan vara kopplad till en annan stor konstruktion i närheten vid namn Durrington Walls, inuti vilken det finns en hel by konstruerad av trä. Baserat på olika tecken anser forskarna att Durrington Walls var en plats för ritualer för de döda, men man har än så länge inte lyckats bekräfta detta på samma sätt som för de stora cirkulära stenblocken.

Originalartikel: http://www.lagranepoca.com/news/7-2-1/4375.html.
http://en.epochtimes.com/news/7-3-2/52292.html