Stoltenberg tackade nej till hemligt avtal med Kina
Norges förre statsminister Jens Stoltenberg. (Foto: Kjetil Ree)


Norges förre statsminister Jens Stoltenberg erbjöds ett avtal med Kina för att lägga bråket om fredspriset bakom sig, rapporterar norska medier. 

Efter att Norge tilldelat den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo Nobels fredpris 2010 har landets relation med Kina varit ansträngd. Nu säger sig tidningen Dagens Næringsliv ha kommit över ett hemligt dokument som Jens Stoltenberg tog ställning till innan valet i Norge förra året. 

Enligt tidningen ville Kina att Norge skulle erkänna att det var fel att tilldela Xiaobo fredspriset och att Norge skulle jobba för att förhindra att en kinesisk dissident får priset igen, som ett ”erkännande av Kinas behov av att bekämpa terrorism i sitt eget land”. Stoltenberg stoppade dock avtalet.

Norges förre utrikesminister Jonas Gahr Støre, nu ledare för Arbeiderpartiet, sade till Dagens Næringsliv:

”Ja det stämmer att det under vår regeringstid var kontakt på olika nivåer med sikte på att normalisera förhållandet mellan våra två länder. Bland annat tog dåvarande statsminister Jens Stoltenbrg upp frågan med kinesiska toppledare vid olika tillfällen, det gjorde även utrikesministern och diplomater på olika nivåer. Vi upplevde att det på båda sidor fanns ett intresse av att hitta en gemensam grund som skulle kunna bana väg för en normalisering av de politiska förbindelserna.”