Stockholm Furniture Fair och Northern Light Fair fyller 60 år
Ingrid Külper framför några av sina färgglada mattor. (Foton: Anne Hakosalo /Epoch Times)


Nordens största möbelmässa, Stockholm Furniture Fair och Northern Light Fair, öppnade sina dörrar för fackfolket i tisdags den 8 februari på Stockholmsmässan. Mässan bjuder på en hel del retro i glada färger och mönster, men även nostalgi, romantik, och modern klassisk stil.

Möbelmässan hålls för den 60:e gången och i år visar över 740 utställare från 27 länder det senaste inom möbler, belysning och textil.

Formgivaren Ingrid Külper med sitt företag Mattahari ställer ut mattor gjorda av ren ny Zeeland-ull med inslag av bambusilke. Mattorna är handtuftade och bambusilket ger mattorna en speciell lyster. Stryker man med handen över hennes mattor så känns de ljuvligt lena.

Hon använder enbart naturmaterial i tillverkningen. Det specifika med hennes formgivning är att hon använder geometriska mönster som återfinns i naturen.


Mattor i klara färger som fått inspiration från bland annat lotusblommans form.

Mattor i klara färger som fått inspiration från bland annat lotusblommans form.

– Geometriska former påverkar människan positivt, säger Külper.

Till och med djuren gillar hennes mattor. Hon visar en bild på en kanin som sitter i mitten på en matta. Även hennes katter gillar att sitta på mattorna, berättar Külper.

”Jag vill att mina mattor ska vara mer än bara en matta. Mönster, symboler, former, färg och energi är ju alla delar av det naturliga språket från det undermedvetna, kollektivt som individuellt. På så sätt blir vi naturligt påverkade av vår omgivning och kan då medvetet välja form och färg som får oss att må bra. Den heliga geometrin som jag använder mig av i formgivningen är en upptäcktsresa till en annan verklighet som förbinder oss med allt omkring oss. Vår existens är så tätt sammanflätad med alla dess oändliga former och mönster”, förklarar Külper på sin hemsida.


En underbart vacker och len matta.

En underbart vacker och len matta.

Ingrid Külper nämner att hon kom i kontakt med den japanske forskaren Masaru Emoto, då hon för tio år sedan lyssnade på ett föredrag i Frankfurt där Emoto berättade om sitt arbete med vatten och hur vatten påverkas av tankar, skrift, musik och former, vilket hon fann mycket fascinerande.

– När jag senare kom i kontakt med den heliga geometrin på Bali genom Juliet och Jiva Carter kände jag starkt att jag ville arbeta med dessa olika former då jag märkte att det var just det Emoto hade upptäckt att vatten påverkas av alla slags vibrationer som musik och former. Vi består ju av ca 70 procent vatten och då är det ju viktigt vad vi omger oss med och vad vi säger och tänker och lyssnar på, säger Külper.

– I min design använder jag bland annat livets blomma som har använts av många gamla kulturer i hela världen på heliga platser.